Umowa - kradzież komputerów - umorzenie i brak odszkodownia.

• Autor wątku Autor wątku Adbel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adbel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień Dobry.

Ponad dwa lata temu miała miejsce kradzież mojego sprzętu komputerowego przeznaczonego do wykonywania obliczeń kryptograficznych. Podpisałam umowę z właścicielem magazynu i tam oddałam sprzęt. W umowie jest zapis o ubezpieczeniu od kradzieży.

Sprawa została po dwóch latach umorzona przez policję, a właściciel który miał ubezpieczyć sprzęt całkowicie ignoruje sprawę.

Dodam, że w umowie jest inne miasto niż to gdzie nastąpiła kradzież. Umowa jest na jakaś czeską spółkę...

Poproszę o informację co mogę dalej zrobić. Zapraszam również do zadawania pytań, ale ze względów bezpieczeństwa nie będę mogła na wszystkie odpowiedzieć.

Pozdrawiam.

Wyslalas pisemne wezwanie do udostepnienia tobie danych polisy ubezpieczeniowej? Jak nie to to zrób.
A jak to zrobilas i nie ma reakcji to jedyna opcja to skierowac sprawe do sądu.

Gapciu napisał:
Wyslalas pisemne wezwanie do udostepnienia tobie danych polisy ubezpieczeniowej? Jak nie to to zrób.
A jak to zrobilas i nie ma reakcji to jedyna opcja to skierowac sprawe do sądu.

Dziękuję za odpowiedź.

Niczego takiego nie wysyłaliśmy. Wygląda na to, że jest to bardzo dobry pierwszy krok. Nie mogę znaleźć żadnego wzoru takiego pisma, ale wszystkie szczegóły dopracujemy sami.

Mam natomiast kilka pytań -
1. Czy dobrze interpretuję regulamin forum, że nie mogę szukać tu oficjalnie prawnika?
2. Czy jest legalne zatrudnienie prawnika jedynie za procent od odszkodowania?
3. Ponieważ umowa jest na czeską spółkę czy prawo czeskie będzie obowiązywało przy odzyskiwaniu ubezpieczenia?
4. Skoro na umowie widnieje miasto X a kradzież miała miejsce w mieście Y to czy mogę wykorzystać ten fakt na swoją korzyść?
5. Przez wiele miesięcy maszyny były wyłączone, więc nie zarabiały, czy mogę ubiegać się o zadośćuczynienie od spółki z którą umowa była podpisana na zwrot kryptowalut, które byłyby wykopane?

Powrót