Umowa kupna domu

• Autor wątku Autor wątku m.kader
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m.kader

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam,

W umowie kupna domu sa dwa punkty, ktore mnie zastanawiaja. Otoz sprzedajacy oswiadcza, ze nic mu nie jest wiadomo, o zadnych innych obciazeniach wynikajacych ze stosunkow sasiedzkich czy innych uslugach, a notariusz informuje, ze takowe jesli sa nalezy samodzielnie sprawdzic w Baulastenverzeichnis, ktorego Notar sam nie widzial.
To samo, jesli chodzi o inne Erschlisungskosten und Anligerbeitraege im Sinne des $436BGB.
Jednym slowem sprzedajacy zapewnia, ze nie ma wiedzy na te tematy. Oczywiscie jesli takowe koszty nastana to kupujacy je przejmuje.

Czy moza w umowie kupna zmusic sprzedajacego do oswiadzenia, ze sam sprawdzal Baulastverzeichnis i inne dokumenty i zapewnia, ze zadne dodatkowe koszty nie istnieja? Czy moze Notariusz ma obowiazek to sprawdzic?

dziekuje za wszelkie sugestie

"Zmusić" nie można. Sprzedający może, jeśli zechce (co jest mało prawdopodobne), że przejmie odpowiedzialność ta to, że nieruchomość nie jest obciążona żadnym ograniczonym prawem; wówczas akt notarialny mógłby zawierać zapis: "Der Verkäufer haftet dafür, dass das Grundstück frei von jeglichen Belastungen zu Gunsten Dritter ist.", co w przypadku istnienia takich obciążeń i praw uzasadniałoby obniżenie ceny (Kaupreisminderung), a nawet odstąpienie od umowy (Rücktritt). Notariusz nie ma obowiązku sprawdzać czegokolwiek poza aktualną treścią księgi wieczystej (Grundbuch); ma obowiązek pouczyć o ewentualnych obciążeniach wynikających z ksiegi wieczystej. Możesz jednak zobowiązać notariusza do wglądu Baulastverzeichnis; być może, że bądzie chciał za to dodatkową opłatę. Nie piszesz w jakim Landzie leży ta nieruchomość: w Bawarii (i chyba w Brandenburgii) Baulastverzeichnis-ów nie ma. te obciążenia, które zapisuje się w Baulastverzeichnis zapisuje się tam w księgach wieczystych.

Ostatnia edycja:
Nieruchomosc lezy w NRW.
Czyli powinnismy sami to sprawdzic? Lub zaangazowac Maklera?
Nie podoba nam sie, ze Entwurf byl sporzadzony w piatek, my nie mielismy zadnego Beratung, w umowie nie ma informacji na temat Uebergabe domu i wynikajacych z tym terminow i ewentualnych kar wynikajacych z ich niedotrzymania. My, jako kupujacy przejmujemy zobowiazania w dniu przelewu pieniedzy ale ani slowa o tym, kiedy dotsaniemy klucze. Notar poza tym pisze, ze sprawdzal Grundbuch w czerwcu ( mamy koniec października !!!! ) , i ze w dniu Beurkundung sprawdzi to ponownie ale naszym zdaniem powinien byl to zrobic przed Entwurfem ( czy tak jest?). Ponoc jesli odstapimy teraz od podpisania Umowy to i tak musimy slone pieniadze zaplacic Notarowi za ten Entwurf, ktory w praktyce nie byl z nami w ogole konsultowany.

Jednym slowem czujemy sie, jakby Notar reprezentowal bardziej interey przedajacego.

termin Beurkundung mamy we wtorek.

Notariusz do aktu wpisze najprawdopodobniej takie sformułowanie:

"Die Vertragsparteien werden vom Notar darüber belehrt, dass beim zuständigen Bauordnungsamt ein Baulastenverzeichnis geführt wird, in welches Eintragungen bezüglich des Kaufgegenstandes vermerkt sein können und dass der Notar dieses nicht eingesehen hat."
Jeżeli macie jakieś wątpliwości co do tego, czy ta nieruchomość wolna jest od jakich "prosąsiedzkich" obciążeń lub czy Erschliessungskosten uregulowane, tj. zapłacone, to powinniście to dokładnie sprawdzić lub zlecić komuś sprawdzenie. Makler? Tak, może być też kelner, byleby mieli pojęcie o tym, o co chodzi.
Niestety, często jest tak, że notariusz bardziej "lubi", tego, kto zleci mu sporządzenie aktu notarialnego. Nie piszesz o powodach, dla których nie mógłbyś tego porządnie sprawdzić, zanim jakiś "Beurkunungstermin" zostanie umówiony. Przesuwaj go tak długo, aż wszystkiego się dowiesz. I pamiętaj, że informacja z Baulastenverzeichnis należy Ci się zgodnie z § 83 Nr.5 LBO NRW (Landesbauordnung).

Ostatnia edycja:
Powodem sa braki w jezyku niemieckim -niestety. Obawiam sie, ze moglabym czegos nie zrozumiec i niedopatrzyc dlatego wygodniejsza by byla dla mnie klauzela od sprzedajacego, ze gwarantuje, ze jest wszystko ok.

Prosze jeszcze odpisz mi na pytanie, czy Notariusz ma obowiazek przy przygotowywaniu projektu umowy zawrzec w niej dane aktualne tzn dotyczce stanu ksiegi wieczystej? U mnie w projekcie jest stan na czerwiec, a projekt dostalam w piatek. Jesli jest to zaniedabanie to moze moglabym sie wycofac z tej wspolpracy nie ponoszac obciazen finansowych i zlecic innemu Notarowi przygotowanie umowy ( ten bedzie mnie bardziej lubil)

Dzieki za cenne porady.

Jeśli to Ty zleciłaś mu przygotowanie umowy, to zabranie mu zlecenia bez zapłaty za Entwurf nie będzie takie proste. Zadzwoń albo napisz do niego e-mail-a, że chcesz, aby wyciąg z ks. wieczystej był aktualny.

Ja poprosilam Maklera, ze chce zobaczyc przed Beurkundung ten Entwurf. Zlecajacym przygotowanie samej umowy byl Makler, ja tego Notara nie znam. Nie zostalam przez Maklera poinformowana o ewentualnych kosztach, tego dowiedzialam sie z netu zupelnie przypadkowo.
Gdybym tego Entwurfu wczesniej nie widziala nie dowiedzialabvym sie tez i innych ''kwiatkach'', ktore dzieki temu wyszly.
Naprawde, nie rozumiem dlaczego nie zaproponowano nam terminu na Beratung.

Pozdr

Ten makler jest ostatnią osobą, która w tej sprawie jest obiektywna, bo on chce jak najszybciej zarobić swoją prowizję. Poza tym makler sam od siebie nie zlecił notariuszowi przygotowania tekstu umowy bez Waszej zgody. Jeśli zrobił to bez Waszej zgody, to niech sam zapłaci notariuszowi, w razie niedojścia do skutku umowy. Myślę, że powinniście się zwrocić do kogoś neutralnego, np. do jakiegoś adwokata lub architekta, aby sprawdził Baulastenverzeichnis, no i tę umowę, jeśli sami nie jesteście w stanie tego zrobić.

Ok. Sami to sprawdzimy. Mam nadzieje ze damy rade :-) dzieki.

Ostatnie pytanie. Jesli cos bysmy znalezli, jakies inne obciazenia to czy tak jak pisales mamy prawo odstapic od umowy? I czy w takim wypadku Notarowi nalezy sie wynagrodzenie za przygotowanie Entwurfu ( wydaje mi sie, ze tak ale pytam dla upewnienia).

Juz wiecej nie męcze. to naprwde ostatnie pytanie.

Jeśli rzeczywiście za pośrednictwem maklera zleciliście notariuszowi przygotowanie umowy, to odmówić zapłaty możecie tylko wówczas, jeśli nie wykona on lub nienależycie wykona swą pracę. Powtarzam: Jeśli nie zleciliście notariuszowi sprawdzenie Baulastverzeichnis-u, to nie naruszy on prawa,jeśli w umowie zaznaczy, że sam go nie sprawdzał i odpowiednio was pouczy. Jeśli już po zawarciu umowy, mielibyście z jakiegoś powodu odstąpić od umowy, to zwrotu kosztów od notariusza możecie się domagać tylko wówczas, jeśli notariusz popełnił jakiś błąd. Czy można żądać zwrotu tych kosztów od sprzedającego? To zależy, od tego, czy on coś zawinił, zataił lub świadomie wprowadził w błąd.

Ustalilismy, ze jest Baulast GV leitungsrecht cokolwiek to oznacza. Czy mozesz doradzic?( Baulastverzeichnis)

Musicie dowiedzieć się o konkrety. Jakie Leitung? Jakieś przewody elektryczne, czy może jakieś Wasserleitung, a może Entwässerungsleitung??? Czy to, co kupujecie, to już stojący na działce dom, czy działka pod budowę? Musicie się dowiedzieć, czy to "Leitung", cokolwiek by to nei było, już istnieje, czy też ma być dopiero zbudowane. Jeśli Wam zależy na tym kupnie, to nie żałujcie pieniędzy na jakiegoś fachowca, który to ustali. Te moje porady na tym forum dla Was to, takie macanie sprawy przez ścianę.

Chodzilo o Geh -Veg leitungsrecht :-) Przez telefon brzmialo jak GV

Dobra. To jest dom juz stajacy. Dowiedzielismy sie w miedzyczasie , ze miasto bedzie budowalo jakis nowy kanal na drodze glownej i pewnie bedziemy musieli sie do tego kanalu dolaczyc z naszych domow ( tam jest taka wspolnota jakby 6 domkow dopelhaushefte). Podejrzewam ale sprawdzimy. Dzieki - twoje porady sa dla nas jak swiatlo, co robic dalej.

Szacun i wielkie dzieki

Jeśli miasto wybuduje jakąś instalację (kanał, Abwässerungskanal, itp.), to konsekwencją będzie Erschliessungsbeitrag, czyli "kasa" dla miasta za wykonanie tych instalacji. Można się w mieście dowiedzieć wszystkiego, chociaż prawdopodobnie na tym etapie, nikt niczego dokładnie nie powie.

Miasto twierdzi ze nie ma Einschlisungskonsten zwiazanych z budowa kanalu.

röwniez dla mnie interesujacy temat bede obserwowac rozwöj wydarzen, prosze napisac jaki sie pani ta sytuacja potoczy.

"Gehweg"? To zupełnie coś innego, niż jakiś Leitungsweg. Na prawdę powinniście dokładnie wyjaśnić. "Gehweg" oznaczałby jakieś prawo przechodu dla sąsiadów (dość często występująca sytuacja), które oznaczałoby po waszej stronie obowiązek znoszenia przechodzenia sąsiadów po wyznaczonej na Waszej działce ścieżce.

Maly up to date :-)

Zamienilismy jutrzejszy termin podpisania umowy na Beratungstermin z Notariuszem i podpytamy go co tam na tej Baulastverzeichnis faktycznie jest i z czym musimy sie liczyc.
Niestety nasz Bank tez dał ciala, na dzisiaj nie wyrobił sie z Zusage wiec podarowal nam czas na zglebienie tematu.

Poki co wielkie jeszze raz dzieki za wsparcie. Odezwe sie jak sprawy sie potoczyly, mam nadzieje ze pomyslnie :-)

Beratung u Notara wypadl bardzo dobrze. Poniewaz zglaszalismy kilka uwag co do umowy, to Notar naniosl poprawki i wytlumaczyl nam dokladnie caly proces. Przedstawil nam dokumenty takie jak wyciag z Baulastverzeichnis i zaswiadczenie z miasta dot. Erschlisungskosten, ktore na nasze zyczenie zorganizowal na pismie. Wszystko czyste.

Dzis odebralismy Zusage z Banku i w sobote podpisujemy umowe kupna u Notara.

Dziekuje na tym etapie za wsparcie, bez ktorego nie wiedzielibysmy jak do tego wszystkiego podejsc. No i mamy nowe doswiadczenie na karku:)

Pozdrawiam

Powrót