Umowa kupna i sprzedaży auta. Czy mogę.. ?

• Autor wątku Autor wątku jambo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jambo

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam.
Chcę zakupić auto, oglądam je oczywiście w serwisach internetowych. Jak wiadomo są tam opisy dotyczące obecnego stanu danego auta.

Czy mogę edytować umowę kupna sprzedaży i dodać tam warunek, np. umowa staje się nie ważna gdyby auto nie spełniało stanu technicznego oraz wizualnego przedstawionego i opisanego w załączniku nr 1. ? I w takim przypadku jako załącznik dodać wydruk aukcji internetowej.

Mogę coś takiego podpisać ? Zapewne ciężko będzie przekonać sprzedającego do podpisu, ale chciałbym mieć pewność czy taki warunek coś mi da gdybym np. chciał anulować umowę i prosić o zwrot pieniędzy gdyby w aucie było coś nie na swoim miejscu itp.
Pozdrawiam

Oczywiście, ze w umowie można zawrzeć oświadczenie sprzedającego dotyczące stanu technicznego pojazdu. Proponuję jednak nie pisać, że umowa stanie się nieważna. W ten sposób skomplikuje sobie Pan sytuację. Najlepiej napisać, że w przypadku niezgodności kupujący będzie mógł odstąpić od umowy. W wypadku odstąpienia umowę należy traktować tak jakby nigdy nie została zawarta -- strony są zobowiązane zwrócić wszystko co sobie nawzajem świadczyły (czyli Pan zwraca auto, sprzedający zwraca pieniądze). Czy dobrze rozumiem, że zawiera Pan umowę przed obejrzeniem auta?

Nie przed obejrzeniem, tylko w innej części kraju. Nie chcę zabierać ze sobą mechanika bo to dodatkowy koszt, a w miejscowości sprzedającego mechanik może być słaby bądź pod wypływem nacisku lub namowy sprzedającego. Sam na mechanice się nie znam więc chciałbym aby prawo chroniło moją niewiedzę techniczną. Dziękuję bardzo za odpowiedź, zostały wyjaśnione wszystkie moje wątpliwości.
Pozdrawiam

Powrót