Umowa kupna sprzedarzy

• Autor wątku Autor wątku PiotrekM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PiotrekM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Kupiłem samochów od osoby fizycznej , normalna transakcja.
W trakcie oględzin samochodu zorientowałem się, że samochód był malowany. Właściciel potwierdził, że samochód przeszedł kolizję, pokazał mi zdjęcia jak wyglądał bezpośrednio po kolizji i doszedłem do wniosku, że uszkodzenia nie były poważne i postanowiłem kupić ten samochód. Właściciel polecił też szybko zająć się układem hamulcowym i wydechowym. Uzgodniliśmy cenę(pomniejszoną o koszty naprawy tych układów) i sprzedający przyprowadził mi samochód (na moją prośbę) do mojego mniejsca zamieszkania. Podczas naprawiania samochodu okazało się , że samochód ma naruszoną konstrukcję.(jest przekoszony). Czy mogę odstąpić od tej umowy. W standardowym druku był zapis, że stan techniczny jest mi znany. Poza tym wiedziałem o kolizji. Proszę o radę.

Jeśli sprzedawca zapewnił, że opisana wada nie występuje, to można żądać naprawy; a gdyby wady nie usunął, to dopiero wtedy odstąpić od umowy.

Sprzedający twierdzi, że nie wiedział o tej wadzie co teraz.

...i jest jeszcze jeden problem, na umowie zaniżyliśmy cenę pojazdu pisząc, że jest uszkodzony silnik. Qrde i co teraz?

Naprawdę jest to dla mnie problem, prosze pomóżcie. Czy mam klienta straszyć sądem aby zechciał odstąpić od umowy?

[cytat="PiotrekM"]...i jest jeszcze jeden problem, na umowie zaniżyliśmy cenę pojazdu pisząc, że jest uszkodzony silnik. Qrde i co teraz?[/cytat]

Pan się po prostu doprasza o kłopoty.

Wg mnie, w opisanym stanie rzeczy trudno będzie coś uzyskać. A jeśli nie ma Pan świadków, to gdyby się nawet jakoś udało odstąpić od umowy, otrzyma Pan kwotę z umowy.

Dzięki piękna za poradę, pewnie przyjdzie mi przełknąć tę gorzka pigułkę i nauczy mnie to rozsądniej podchodzić do takich transakcji na przyszłość.

Powrót