Umowa kupna sprzedaży gruntu rolnego

• Autor wątku Autor wątku pozioo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pozioo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Dzień dobry.

Posiadam na sprzedaż grunt rolny o powierzchni 2,49ha.

Dzierżawie go notarialnie do Marca 2026 mojej siostrze.

Zgłosił się do mnie kupiec, w zasadzie znajomy, dogadaliśmy się co do ceny.

Przedstawił mi ofertę: napiszemy umowę kupna sprzedaży, wypłacę Ci 20 tys w Sierpniu 2025, pozostała kwota w Sierpniu 2026r.

1. Czy ja mogę rozwiązać obecną umowę dzierżawy z siostrą?(siostra nie ma z tym żadnego problemu), a następnie sprzedać pole?
2. Czy da się notarialnie napisać taką umowę sprzedaży mojego pola, aby zawrzeć w niej 20tys. teraz, a reszta za rok? Czy jedynie zwykła umowa ,a notariusz za rok, gdy będzie miał resztę kwoty?
3. Czy jesli taka umowa zostanie spisana, a kupujący nie wywiąże się z przelania reszty pieniędzy, to mogę "zabrać pole" z powrotem? Jak to wtedy wygląda?
4. Czy może muszę czekać do Marca 2026 na wygaśnięcie obecnej umowy z moja siotrą?

Dziękuję Państwu za pomoc.

1. Możesz rozwiązać, za porozumieniem stron. Potem sprzedaż albo umowa przedwstępna.
2. Obowiązkowo akt notarialny, dla zachowania formy ważności umowy przenoszącej własność. Umowę przedwstępną możecie podpisać sami z zadatkiem.
3. Przy akcie notarialnym przenoszącym własność, to z dniem podpisania aktu, własność przechodzi na nabywcę (pomimo iż nie zapłacił całości). Umowa przedwstępna nie przenosi własności a zadatek zabezpiecza obie strony (ty nie przystąpisz do umowy finalnej to zwracasz dwukrotność zadatku, nie przystąpi kupujący to zadatek jest twój i twoje pole nadal).
4. Nie musisz czekać.

Dzień dobry po raz drugi.

Czy mógłbym prosić o pomoc w wyjaśnieniu kolejnych kwestii?? Prawo podatkowe tak bardzo i szybko się zmienia, że ciągle znajduje sprzeczne informacje.

Rozwiązałem dzierżawę z siostrą. W ten weeked planujemy podpisanie umowy przedwstępnej z kupującym. 20 tysięcy zadatku, następnie reszta za rok przy notariuszu.

1. Czy te 20tys. zł zadatku może być w formie gotówkowej przy podpisaniu przedwstępnej, czy koniecznie musi być przelew?
2. Czy muszę zgłosić zawarcie takiej umowy do urzędu skarbowego? Jeśli tak, to rodzaj dokumentu muszę złożyć?
3. Czy ponoszę jakieś koszta z powodu sprzedaży? (pole jest w moim posiadaniu od 10 lat)
4. Czy analogicznie kupujący musi złożyć coś do urzędu skarbowego?

Bardzo serdecznie dziękuje za pomoc.

1. To wasz wybór jak przekażecie środki. Pokwitowanie gotówki powinno być w umowie jeśli nie pójdzie przelew.
2. Nie
3. Nie. Z ostrożności zgłoś zbycie do wydziału podatkowego właściwego urzędu gminy.
4. Kupujący zapłaci podatek PCC ale zgłoszenia dokona notariusz i odprowadzi środki.

Powrót