Umowa kupna sprzedaży samochodu - częściowa płatność przelewem i gotówką

• Autor wątku Autor wątku arekmi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arekmi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

W ciągu kilku dni chciałbym sfinalizować umowę kupna sprzedaży samochodu używanego na kwotę 50 tys. zł (stronami umowy są osoby fizycznę) - samochód jest zarejestrowany w Polsce.

W związku z powyższym mam kilka pytań, jak najlepiej "ochronić" swoje interesy:

1) Sprzedającym jest obywatel Ukrainy, który ma numer PESEL, ale nie ma na tę chwilę karty pobytu. Jakie zatem najlepiej dane wpisać w umowie? Nr paszportu, etc.? Jako załącznik dać jakąś decyzję o pobycie? (w dowodzie rejestracyjnym są jego dane, PESEL oraz adres zameldowania w PL)
2) Sprzedający chce sfinalizować częściowo transakcję gotówką, częściowo przelewem. Czy dodanie zapisu w umowie o następującej treści nie jest kontrowersyjne:
"Strony zgodnie ustalają cenę sprzedaży samochodu określonego w xxx niniejszej na kwotę: 50 000 PLN (słownie:...). Sprzedający oświadcza, że zapłata przez Kupującego cenyu określonej w ... zostanie dokonana w następujący sposób: 20 000 PLN (słownie:...) gotówką, co Sprzedający kwituje, pozostała część (30 000 PLN (słownie:...)) przelewem na konto Sprzedającego o nr: xxxx)" - czy lepiej zachęcać do transakcji albo w pełni gotówkowej albo bezgotówkowej?

Pozdrawiam

Napiszę wprost, to ryzykowna transakcja. Obywatel Ukrainy dziś mieszka tu a jutro już go nie ma. W przypadku rękojmi, gdzie go będziesz szukał, na Ukrainie?
Jakiś czas temu był podobny wątek. Kupujący zwrócił się z problemem wprost do Wydziału Komunikacji. Tam dostał info co ma być w umowie. Poszukaj, jest opisane.
Czy dodanie zapisu w umowie o następującej treści nie jest kontrowersyjne:
Wasza sprawa jak ustalicie w umowie.

Dzięki za odpowiedź.

Jasne, rozumiem - niemniej my jako Polacy do dzisiaj kupujemy samochodu od braci niemieckich, gdzie mechanizm jest bardzo podobny :). Oczywiście pojadę ze sprzedającym do dobrego mechanika, który sprawdzi samochód i wykluczy jakieś wady ukryte, które w przypadku gdyby się pojawiły wyniosłyby połowę wartości samochodu. W takim przypadku rękojmia mi nie będzie potrzebna.

Generalnie też wierzę w dobre intencje sprzedającego (mając z tyłu głowy ryzyko oczywiście). Mimo wszystko trochę obywateli Ukrainy przyjechało do nas w wyniku wojny i starają się ułożyć życie na miejscu - obywatelstwa nie dostaną za ładny uśmiech. Pytanie czy w związku z tym mają mieć problem z dokonywania transakcji, tak jak tutaj sprzedaży samochodu?

do dzisiaj kupujemy samochodu od braci niemieckich, gdzie mechanizm jest bardzo podobny
Dlatego na forum jest od groma wątków dotyczących rękojmi. Nie ma tygodnia by nie pojawiły się nowe. ;)
Mimo wszystko trochę obywateli Ukrainy przyjechało do nas w wyniku wojny i starają się ułożyć życie na miejscu
Nic do nich nie mam. Wykazuję szacunek i uznanie, nie bronią tylko swojego kraju.
Mimo wszystko trochę obywateli Ukrainy przyjechało do nas w wyniku wojny i starają się ułożyć życie na miejscu
Absolutnie NIE. Jednak trzeba być ostrożnym.
pojadę ze sprzedającym do dobrego mechanika, który sprawdzi samochód i wykluczy jakieś wady ukryte
Sprawdź na trasie również. Lepiej wyłożyć parę złotych więcej, niż potem tysiące.

Oczywiście, dzięki za podpowiedzi

Pomógłbyś mi proszę wskazać gdzie znajdę ten wątek odnośnie wydziału komunikacji, co ma się zawierać w umowie? Nie ukrywam, że przeglądam już 15 stronę tego forum, ale nic mi nie wyszukuje. Po slowach "obcokrajowiec" "wydzial komunikacji" rowniez mi nic swiezego nie wyszukuje

Powrót