Umowa licencyjna na oprogramowanie

• Autor wątku Autor wątku s.krawczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

s.krawczyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

Poszukiwałem informacji na temat tego jak sprzedać swoje oprogramowanie i natknąłem się na to forum. Nie znajdując wyczerpującej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie postanowiłem napisać dokładnie jakie informacje mnie interesują.

A więc jestem osobą fizyczną (nie posiadam działalności planuję założyć jeżeli wszystko "wypali"), która napisała oprogramowanie. Chcę to oprogramowanie sprzedawać bez zbywania praw do niego czyli na zasadzie licencji (umowa licencji) bez przeniesienia praw w ograniczonym zakresie (EULA). Nasuwające się pytania:

1. Jak ustala się wynagrodzenie do umowy licencyjnej czy musi być jakaś dodatkowa umowa (dzieło, zlecenie) ?
  2. Na podstawie czego się rozlicza czyli tej. umowy o dzieło czy też tej dodatkowej, która nie wiem czy musi być?
  3. Jakie są koszty uzyskania przychodu gdzieś czytałem że jest to 50% w innym przypadku że jest to 0% ?
  4. Jak wygląda to ze strony kupującego tj. firmy czy on może to sobie wrzucić w koszty tak jak zakup oprogramowania na fakturę ?
  5. Czy są jakieś ograniczenia na wielkość sprzedaży na umowę licencyjną? Tj. po jakiej kwocie powinienem założyć firmę ?

s.krawczyk napisał:
[*]Jak ustala się wynagrodzenie do umowy licencyjnej czy musi być jakaś dodatkowa umowa (dzieło, zlecenie) ?
cenę i inne warunki licencji uzgadnia się uzgadnia się cenę z kupującym, albo podsuwa się takie warunki do akceptacji przez nabywcę licencji - kwestia okoliczności.

Jeśli jest to tylko sprzedaż licencji to w takim przypadku tylko umowa licencyjna. Umowa o dzieło z udzieleniem licencji na korzystanie z dzieła jest tylko wtedy, gdy dzieło jest tworzone na zamówienie zamawiającego.
Na podstawie czego się rozlicza czyli tej. umowy o dzieło czy też tej dodatkowej, która nie wiem czy musi być?
na podstawie pisemnej umowy licencyjnej lub umowy o dzieło z równoczesnym udzieleniem licencji, w zależności od okoliczności.
Jakie są koszty uzyskania przychodu gdzieś czytałem że jest to 50% w innym przypadku że jest to 0% ?
w chwili obecnej jest to 50%
Jak wygląda to ze strony kupującego tj. firmy czy on może to sobie wrzucić w koszty tak jak zakup oprogramowania na fakturę ?
tak. Przy czym istnieje możliwość, aby twórca bez DG wystawił fakturę VAT z zerową stawką VAT-u. Tylko tu musiałbyś się dowiedzieć szczegółów w swoim US.
Czy są jakieś ograniczenia na wielkość sprzedaży na umowę licencyjną? Tj. po jakiej kwocie powinienem założyć firmę ?
Nie słyszałem.

To są bardziej tematy na działy finansowe i podatkowe. Możesz popatrzeć też tam: pit.pl w dziale e-handel.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź tyle mi wystarczy temat można zamknąć gdyż otrzymałem interesujące mnie informacje :ok:.

s.krawczyk napisał:
Dziękuję serdecznie za odpowiedź tyle mi wystarczy temat można zamknąć gdyż otrzymałem interesujące mnie informacje :ok:.

Witam, trochę za wcześnie chicałem zamknąć ten temat. Więc chyba nie do końca jest tak jak napisał kolega w poście odpowiedającym. Byłem w US i dla nich nie ma takiego czegoś jak umowa licencyjna na wyłączność itp.. Poszperałem w internecie i znalazłem taki link wyjaśnione w nim jest że osoba fizyczna nie może zawrzećumowy licencyjnej. Umowę taka może zawrzeć tylk osoba prowadząca DG. Jakieś dziwne to skoro w pit można wpisać dochód z tytułupraw autorskich. Kto mi z tym pomoże?Poprostu nie wiem już kompletnie jak to ma być. Nie chcę zakładać obecnie działalności ale chciałbym sprzedać program bez przeniesienia praw autorskich. Co do VATu który kolega tu opisał ten przypadek z zerowym VAT itp. nie ma takiej możliwości to może być tzw. rachunek ale on nie ma nic wspólnego z VAT.

Proszę o pomoc bo jednak stwierdzam że Polskie prawo jest z lekka dziwne...

Faktura bez DG? Nie...
Do umowy o dzieło można wystawić rachunek.

drzemik napisał:
Faktura bez DG? Nie...
Do umowy o dzieło można wystawić rachunek.

ok, jaką formę przyjmuje taki rachunek ? co z umową licencyjną bo tu o nia najabrdziej chodzi, nie chce podpisywać jakichś umów zlecenia lub o dzieło tylko umowę licencyjną.... jak to zrobić jakie druki umowy itp. wystawić mając oprogramowanie bez DG chcąc je komuś "sprzedać" (udzielić licencji)

s.krawczyk napisał:
Byłem w US i dla nich nie ma takiego czegoś jak umowa licencyjna na wyłączność itp.
bo w prawie podatkowym istnieje pojęcie udzielenia licencji (przez osobę / podmiot posiadający stosowne prawa autorskie) lub zbycia praw do licencji. Zaś pojęcie licencji wyłącznej to określenie z prawa autorskiego. Z punktu prawa podatkowego to to samo co i licencja zwykła. W 2005 roku zmieniły się przepisy odnośnie twórców i podatku VAT
drzemik napisał:
Faktura bez DG? Nie...
Tak, jeśli mówimy o twórcy i jego utworze... :)

_chris_ napisał:
bo w prawie podatkowym istnieje pojęcie udzielenia licencji (przez osobę / podmiot posiadający stosowne prawa autorskie) lub zbycia praw do licencji. Zaś pojęcie licencji wyłącznej to określenie z prawa autorskiego. Z punktu prawa podatkowego to to samo co i licencja zwykła. W 2005 roku zmieniły się przepisy odnośnie twórców i podatku VATTak, jeśli mówimy o twórcy i jego utworze... :)

Ok, widzę że muszę dokładnie precyzować i ważyć swoje słowa....
Więc tak dla tej osoby w US z którą rozmawiałem nie ma takiego czegoś "Udzielenie licencji" więc nie wiem czy ta osoba była nie doinformowana czy jak... Więc skoro mam utwór w rozumieniu prawa to także oprogramowanie to udzielam licencji na jego wykorzystanie w określonym zakresie bez przeniesienia praw. Co musi być zawarte w dokumencie "udzielenia licencji" aby się z tego rozliczyć ? Jaką formę ma taki dokument dla US ?

z tym VAT to już w ogóle nie wiem o co chodzi w dziale VAT w US powiedziano mi że osoba fizyczna nie może wystawić faktury VAT oni w ogóle moim zdaniem nie mają pojęcia jak się opodatkowuje utwory w rozumieniu prawa autorskiego...

Cóż mam poczynić może ktoś przedstawi konkrety jakieś pokolei, krok po kroku jak to zrobić ?

Witam,
Drogi użytkowniku "s.krawczyk" czy może już uzyskałeś odpowiedź na nurtujące Ciebie pytania dot. sprzedaży własnego programu i opodatkowania (czy VAT czy nie). Mam identyczny problem i sam już nie wiem czy mogę zawierać umowy licencyjne czy o dzieło??
Przeglądam rózne fora i interpretacje US i nic nie ma na ten temat.

Witam,

Przeczytałem również kilka interpretacji i z 2 były odnośnie takiej sytuacji i niestety US opisał że należy założyć działalność. Jeżeli znajdziesz coś innego daj znać.

Pozdrawiam serdecznie

Powrót