S
s.krawczyk
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Witam,
Poszukiwałem informacji na temat tego jak sprzedać swoje oprogramowanie i natknąłem się na to forum. Nie znajdując wyczerpującej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie postanowiłem napisać dokładnie jakie informacje mnie interesują.
A więc jestem osobą fizyczną (nie posiadam działalności planuję założyć jeżeli wszystko "wypali"), która napisała oprogramowanie. Chcę to oprogramowanie sprzedawać bez zbywania praw do niego czyli na zasadzie licencji (umowa licencji) bez przeniesienia praw w ograniczonym zakresie (EULA). Nasuwające się pytania:
Poszukiwałem informacji na temat tego jak sprzedać swoje oprogramowanie i natknąłem się na to forum. Nie znajdując wyczerpującej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie postanowiłem napisać dokładnie jakie informacje mnie interesują.
A więc jestem osobą fizyczną (nie posiadam działalności planuję założyć jeżeli wszystko "wypali"), która napisała oprogramowanie. Chcę to oprogramowanie sprzedawać bez zbywania praw do niego czyli na zasadzie licencji (umowa licencji) bez przeniesienia praw w ograniczonym zakresie (EULA). Nasuwające się pytania:
- Jak ustala się wynagrodzenie do umowy licencyjnej czy musi być jakaś dodatkowa umowa (dzieło, zlecenie) ?
- Na podstawie czego się rozlicza czyli tej. umowy o dzieło czy też tej dodatkowej, która nie wiem czy musi być?
- Jakie są koszty uzyskania przychodu gdzieś czytałem że jest to 50% w innym przypadku że jest to 0% ?
- Jak wygląda to ze strony kupującego tj. firmy czy on może to sobie wrzucić w koszty tak jak zakup oprogramowania na fakturę ?
- Czy są jakieś ograniczenia na wielkość sprzedaży na umowę licencyjną? Tj. po jakiej kwocie powinienem założyć firmę ?