Umowa licencyjna niewyłączna na druk

• Autor wątku Autor wątku Qba21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qba21

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam.
Czy moglibyście mi doradzić do kogo mam się udać aby pomógł mi napisać taką umowę licencyjną. Prawnika czy doradcy podatkowego? Ewentualnie czy ktoś z was miałby na tyle ochoty i czasu by mi to pomóc rozpisać w formie umowy.

Nie mam firmy. Chcę sporządzić umowę licencyjną niewyłączną. Chodzi o licencję na produkcję drukowanych obrazów w oparciu o pliki graficzne do których posiadam prawa autorskie majątkowe, części jestem autorem. Są to artystyczne grafiki komputerowe oraz fotografie.
Chcę by licencjobiorca nie mógł udzielać sublicencji na druk grafik czyli bym tylko ja mógł udzielać prawa do druku.Jednocześnie Chciałbym umożliwić licencjobiorcy zlecenie wydruku w drukarni zewnętrznej ale tak by ta drukarnia nie sprzedawała obrazów tylko po prostu drukowała i przekazywała wydruki licencjobiorcy a on nimi handlował.

Chciałbym udzielić praw na wykorzystywanie na następujących polach eksploatacji:
- Druk obrazów na Płótnie typu Canvas
- Druk na papierze.
- Wykorzystywanie grafik w celach promocyjnych na stronie www licencjobiorcy - rozdzielczość 72dpi gdzie dłuższy bok grafiki ma 600pixeli.
- Udostępnianie plików innym firmom i osobom prywatnym w maksymalnej rozdzielczości 72dpi gdzie dłuższy bok grafiki ma 600pixeli. Nie dotyczy drukarni zewnętrznych w przypadku zamawiania wydruków przez licencjobiorcę.
- Druku na materiałach promocyjnych typu ulotka, broszura, katalog. W takim przypadku dłuższy bok grafiki może mieć maksymalnie 21 cm i 300 dpi.

Jeszcze Pytania:
1.Na podstawie jakiego dokumentu licencjobiorca wypłaca należność?
2.Jak wygląda sprawa odprowadzenia przeze mnie podatku od zysków z tej licencji.
3.Czy przedsiębiorca który będzie produkował obrazy
4. Czy mogę w umowie zobligować licencjobiorcę do wystawiania sobie rachunku w moim imieniu, tak bym tylko musiał zatwierdzić go podpisem (nie chciałbym się bawić w księgowość bo się na tym nie znam).
5. Chciałbym się rozliczać z firmami za sprzedane grafiki co miesiąc i aby dzień wypłaty należności był maksymalnie dziesiątym dniem od rozliczenia

Doradca podatkowy może być prawnikiem.. bo prawnik to osoba po studiach prawniczych.

Chcę by licencjobiorca nie mógł udzielać sublicencji na druk grafik czyli bym tylko ja mógł udzielać prawa do druku.Jednocześnie Chciałbym umożliwić licencjobiorcy zlecenie wydruku w drukarni zewnętrznej ale tak by ta drukarnia nie sprzedawała obrazów tylko po prostu drukowała i przekazywała wydruki licencjobiorcy a on nimi handlował.
Widzę sprzeczność... umożliwienei licencjobiorcy zlecenie wydruku to własnie sublicencja na tym polu ekspolatacyjnym.

Najważniejszy art. to 41
Przepis prawny:
Art. 41. 1. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej:

1) autorskie prawa majątkowe mogą przejść na inne osoby w drodze dziedziczenia lub na podstawie umowy;

2) nabywca autorskich praw majątkowych może przenieść je na inne osoby, chyba że umowa stanowi inaczej.

2. Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych lub umowa o korzystanie z utworu, zwana dalej „licencją”, obejmuje pola eksploatacji wyraźnie w niej wymienione.

3. Nieważna jest umowa w części dotyczącej wszystkich utworów lub wszystkich utworów określonego rodzaju tego samego twórcy mających powstać w przyszłości.

4. Umowa może dotyczyć tylko pól eksploatacji, które są znane w chwili jej zawarcia.

5. Twórca utworu wykorzystanego lub włączonego do utworu audiowizualnego oraz utworu wchodzącego w skład utworu zbiorowego, po powstaniu nowych sposobów eksploatacji utworów, nie może bez ważnego powodu odmówić udzielenia zezwolenia na korzystanie z tego utworu w ramach utworu audiowizualnego lub utworu zbiorowego na polach eksploatacji nieznanych w chwili zawarcia umowy.

Zaznaczyłem to o co Pan pyta (ale obowiązuje Pana cały artykuł czyli aby dokładnie te pola eksploatacyjne wypisać). W sieci ma Pan umowy o przeniesienie praw autorskich majątkowych, modyfikuje je Pan wg potrzeb.
Proszę poprostu napisać to co ma Pan do przekazania: Licencjodawca nie zezwala na udzielanie dalszych licencji osobom trzecim na żadnym polu eksploatacyjnym z wyjątkiem..

Co do tych pytań skarbowych, to jesli będzie to dzialalność ciągła, zarobkowała i prowadzona w sposób zorganiowany to będzie Pan zmuszony założyć firmę bo nie da się na dłuższą metę robić to jako osoba fizyczna. Najlepiej sięgnąc do już gotowych artykułów.. np Płacić, nie płacić? E-aukcje a podatki - Magazyny Internetowe. Co do zobligowania kupującego do wystawienia rachunku to nie tak działa... on ma podatek od czynności cywilnoprawnych

Ostatnia edycja:
Mam sporządzoną przez siebie umowę licencyjną na grafikę, chętnie się nią podzielę. Jeśli Wam odpowiada zapraszam wszystkich plastyków do korzystania aby mogli wreszcie normalnie funkcjonować na rynku.

Chciałem Umowę dołączyć, ale załącznik okazuje się za duży więc wklejam treść umowy w posta

UMOWA LICENCYJNA

zawarta w dniu .................. roku w ………….. pomiędzy:
...........................................................................
............................................................................
reprezentowaną przez:
......................................................................
......................................................................
zwanymi dalej „Licencjobniorcą”,
a

..............................................................................
..............................................................................
zwaną dalej „Licencjodawcą”:

§ 1
1. Przedmiotem umowy jest udzielenie Licencjobiorcy jednorazowej, odpłatnej i wyłącznej licencji na utwór pod tytułem „...................................................................." .........
2. Licencjodawca oświadcza, że jest autorem utworu plastycznego ............................
3. Licencjodawca oświadcza, że przysługują mu wobec dzieła wyłączne i nieograniczone terytorialnie prawa autorskie osobiste i majątkowe. Licencjodawca zapewnia, iż dzieło nie jest obciążone żadnymi roszczeniami i innymi prawami osób trzecich.
4. Licencjodawca oświadcza, że dzieło zostało wykonane osobiście.

§ 2
1. Licencjobiorca dostarczył Licencjodawcy swoje logo oraz dodatkowe materiały w celu wkomponowania ich w utwór będący przedmiotem niniejszej Umowy.
2. Licencjobiorca oświadcza, że dostarczone materiały nie naruszają praw osobistych lub majątkowych osób trzecich.

§ 3
1. Licencja zostaje udzielona na następujących polach eksploatacji obejmujących:
publiczne rozpowszechnianie w druku
2. Przez publiczne rozpowszechnianie w druku rozumie się prawo do zwielokrotnienia i wprowadzenia do obrotu egzemplarzy Utworu w ilości co najmniej 1.000 egzemplarzy i nie większej niż 10.000 szt..
3. Licencja zostaje udzielona na okres jednego roku od dnia zawarcia Umowy.
4. Licencjobiorca jest obowiązany umożliwić Licencjodawcy przed rozpowszechnieniem
utworu przeprowadzenie nadzoru autorskiego. Jeżeli wniesione w związku z
nadzorem zmiany w utworze są niezbędne i wynikają z okoliczności od Licencjodawcy
niezależnych, koszty ich wprowadzenia obciążają licencjobiorcę.

§ 4
1.Wynagrodzenie z tytułu udzielenia niniejszej Licencji jest równoznaczne z wynagrodzeniem za przygotowanie grafiki do utworu będącego przedmiotem Umowy.
2. Rozszerzenie zakresu licencji o inne pola eksploatacji, powtórne wykorzystanie na tych samych polach eksploatacji wymaga zawarcia kolejnej umowy oraz uiszczenia dodatkowego wynagrodzenia.

§ 5
1. Licencjobiorca nie może upoważnić innej osoby do korzystania z utworu w zakresie uzyskanej licencji.
2. Licencjobiorca nie ma prawa do dokonywania zmian lub modyfikacji utworze na który uzyskał licencję bez zgody Licencjodawcy.
3. W przypadku udostępnienia utworu będącego przedmiotem niniejszej umowy osobom trzecim, Licencjobiorca jest zobowiązany do zabezpieczenia wszystkich praw autorskich Licencjodawcy.

§ 6
Licencjodawca dostarczy Licencjobiorcy egzemplarz utworu w formacie umożliwiającym skuteczną realizację warunków niniejszej Licencji.

§ 7
W przypadku stwierdzenia korzystania z przedmiotu licencji niezgodnie z jej postanowieniami, Licencjodawca może rozwiązać umowę bez wypowiedzenia. Wówczas Licencjobiorca zobowiązany jest trwale zniszczyć i całkowicie usunąć egzemplarze zawierające przedmiot umowy i niezwłocznie zaprzestać korzystania z jakiejkolwiek postaci przedmiotu umowy.
Niezależnie od cofnięcia licencji, Licencjodawca zachowuje przy tym prawo do dochodzenia dalej idących roszczeń, w tym odszkodowania.

§ 8
W sprawach nieuregulowanych w niniejszej umowie mają zastosowanie przepisy ustawy
z dnia 4 lutego 1994 r. Prawo autorskie i prawa pokrewne (Dz.U. 1994 Nr 24 poz. 83 z późn. zm.) oraz przepisy kodeksu cywilnego.

§ 9
Umowa zostaje zawarta w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze Stron. Wszelkie zmiany niniejszej Umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.

Zamawiający Wykonawca

O co chodzi w p.4.1? Licencja to udzielenie prawa do wykorzystania utworu, a tu jest jakiś zapis o wykonaniu czegoś? I w jakiejś takiej dziwnej formie.

napiszę więcej komentarza jutro...

_chris_ napisał:
O co chodzi w p.4.1? Licencja to udzielenie prawa do wykorzystania utworu, a tu jest jakiś zapis o wykonaniu czegoś? I w jakiejś takiej dziwnej formie.

napiszę więcej komentarza jutro...

Bo akurat w tym przypadku wynagrodzenie za udzielenie licencji było wkalkulowane w wynagrodzenie za przygotowanie grafiki czyli utworu. Zwyczaj jest taki, że licencja za pierwszy nakład jest w cenie pracy grafika. Następne wydania wymagają osobnej umowy i tym samym osobnych opłat. Jest to jedyne narzędzie, które umożliwia grafikowi, panowanie nad życiem jego projektu, Klienci zazwyczaj nie mają ochoty wykupować majątkowych praw autorskich lub oferują poniżające wynagrodzenie a wykonaną na ich zlecenie grafikę chcieli by używać do dowolnych celów choć bez umów na piśmie nie mają do tego żadnego prawa. Dając do podpisania Klientowi Umowę licencyjną, nawet niewyłączną warto spisać, uświadamia się go o jego prawach i obowiązkach. Jeśli odmówi podpisania takiej umowy otrzymujemy jednoznaczne ostrzeżenie. Niestety wielu młodych grafików nie szanuje siebie,
swojej pracy, swoich umiejętności.

Witam,
podzielam Pana zdanie w pełnej rozciągłości – reakcja na propozycje umowy pisemnej to pierwsza weryfikacja postawy drugiej strony. Drugą są konkretne zapisy...
Inna rzecz, że ludzie bardzo często mają mgliste pojęcie o prawie autorskim (oraz o prawie w ogóle), mylą pojęcia, więc robią zamieszanie poniekąd nieświadomie...

Co do umowy, ja generalnie jestem zdania o nie powielaniu zapisów umowy i jak najbardziej przejrzystej treści, w maksymalny sposób upraszczającej przyszłe interpretacje. Jednakże rozumiem Pańskie racje w umieszczeniu niektórych zapisów i informacji.

§ 1 ja bym nie pisał , że jest „jednorazowa i odpłatna”, bo to wynika jasno z dalszej części umowy, natomiast zapisałbym "... wyłącznej licencji na wykorzystanie utworu...", bo przecież nie udziela Pan licencji na utwór, a na jego wykorzystanie.

§ 4 dla mnie powinno być wyraźnie zapisane, np.: „licencjodawcy przysługuje z tytułu udzielenia licencji wynagrodzenie w... „ a nie, że jest równoznaczne. Poza tym, zapis „za przygotowanie grafiki” jest tak ogólny, że można by długo dyskutować, co to znaczy... Ja bym zdecydowanie rozdzielił odpłatność za wykonanie dzieła (egzemplarza) i licencji, choć rozumiem Pańską postawę.

§ 5.3 no to konsekwentnie bym najpierw zapisał, że „licencjobiorca nie ma prawa udostępniać utworu osobom trzecim” a dalej, jak u Pana

brakuje paragrafu o szczegółach dokonywania wypłaty należności.
brakuje paragrafu o standardowych odsetkach za nieterminowe przekazanie utworu i nieterminowe płacenie należności.

§ 5.3 Jeśli utwór jest projektem folderu to licencjobiorca musi udostępnić go osobom trzecim, np. drukarzowi który powieli go techniką drukarską. Z moich doświadczeń wynika, że po użyciu "urzędowego" języka trzeba też wyłożyć przysłowiową kawę na ławę. Fakt, że w tej umowie bardziej mi zależało na podkreśleniu, że dostarczonym projektem Klient nie może dowolnie rozporządzać.
§ 1 już poprawiłem na wykorzystanie.

no tak, ale jak Licencjobiorca ma 'zabezpieczyć' (jakkolwiek by to nie interpretować) pańskie prawa autorskie w brzmieniu p. 5.3.? Przecież on nie ma żadnych uprawnień do takich działań. Jeśli już, to napisałbym przynajmniej 'skutecznie zabezpieczyć'.

Poza tym 'udostępnianie' w rozumieniu ustawy to rodzaj rozpowszechniania, a u Pana w zamyśle jest to przekazanie utworu w celu dokonania jakiejś usługi - np. wydruku. To może rodzić nieporozumienia.

Nie podoba mi się ten zapis, bo dla mnie punkt 5.3 może być interpretowany wieloznacznie.

To w takim razie będę musiał w tym punkcie (§5.3) opisać szczegółowo, że przekazując utwór drukarzowi w celu powielenia, Licencjobiorca ma obowiązek poinformować drukarza do czego upoważnia go posiadana licencja. Chyba tylko tak można rozwiązać ten problem.

hmm, ale przecież Licencjobiorca nie udziela drukarni sub-licencji na korzystanie z utworu, a jedynie zleca drukarni wydruk egzemplarzy utworu na swoje potrzeby... i dlaczego Licencjobiorca ma informować drukarnię o zapisach w swojej licencji? Co to obchodzi drukarnię?

Jak teraz czytałem to jeszcze znalazłem drobiazg w 5.2. Powinno być "...dokonywania zmian i modyfikacji w utworze..."

W sumie §3 p.4 powinien rozwiązać problem dokonywania nieautoryzowanych zmian przez grafika drukarza, może w nim napisać mocniej, zamiast "obowiązany jest" na "ma bezwzględny obowiązek".

Powrót