Ł
ŁukaszRagnar
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam. Dopiero przed chwilą się zarejestrowałem i nie wiem czy trafiłem w dobry dział. Może opiszę problem z którym się borykam. Jestem osobą bezrobotną od tego zacznijmy i nie mam zielonego pojęcia o prawie. Jestem zarejestrowany w urzędzie pracy. Prowadzę sobie tam jakiś kanał w internecie i pojawiła się opcja partnerstwa. Mówię cóż to chyba nie będzie kolidować z tym że jestem zarejestrowany jako bezrobotny i chyba się myliłem. Podpisałem umowę licencyjną i w tym roku dostanę PIT11. Chodzi głównie o kanał Youtube. A teraz do problemu. Myślałem że chodzi o głownie prawa autorskie ponieważ partnerstwo tylko umieszczało reklamy na moich filmach lecz gdy zapytałem moja umowa "niby" jest umową o pracę. Co na temat PIT11 dostałem tylko taką odpowiedź "6. Działalność wykonywana osobiście, o której mowa w art. 13 pkt 2, 4, 6 (z wyjątkiem czynności wymienionych w wierszu 7) i 7-9 ustawy, w tym umowy zlecenia i o dzieło"
Teraz mam parę pytań:
1. Czy bezrobotny może podpisywać umowę licencyjną będąc zarejestrowanym w urzędzie pracy?
2.Jakie grożą mi konsekwencje jeżeli złamałem prawo?
3. Czy da się to jakoś odkręcić
Przepraszam z góry za ten chaotyczny post jeżeli nie mogą Państwo z niego niczego wywnioskować postaram się opisać problem dokładniej.
Teraz mam parę pytań:
1. Czy bezrobotny może podpisywać umowę licencyjną będąc zarejestrowanym w urzędzie pracy?
2.Jakie grożą mi konsekwencje jeżeli złamałem prawo?
3. Czy da się to jakoś odkręcić
Przepraszam z góry za ten chaotyczny post jeżeli nie mogą Państwo z niego niczego wywnioskować postaram się opisać problem dokładniej.