Umowa mix w t-mobile

• Autor wątku Autor wątku leanbow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leanbow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam Państwo.
Moje kolegi z Białorusi przyjechali 26.08.2018 i w salone t-mobile nieuczciwy konsultant sprzedał im "umowę mix" zamiast zwykłej karty prepaid. Moje kolegi nie mają ani peselu, meldunku, katy pobytu, karty Polaka, karty w żadnym polskim banku. Po prostu nic. Tylko białoruski paszport i tyle. Przyjechali do Warszawy na tydzień żeby ją zobaczyć. Z tego co ja wiem t-mobile nie miał żadnej podstawy prawnej żeby sprzedawać takim osobom "umowę mix". Teraz mają karę 1500 zł. Możecie mi powiedzieć jaki przepisy prawa złamał ten sprzedawca?

Skoro kolegi nie zdziwiło, że chce kupić kartę na doładowania i dostaje umowę do podpisu to teraz musi zapłacić. Żaden przepis nie zabrania zawarcia umowy z obywatelem bez numeru PESEL.

Mass1910 napisał:
Skoro kolegi nie zdziwiło, że chce kupić kartę na doładowania i dostaje umowę do podpisu to teraz musi zapłacić. Żaden przepis nie zabrania zawarcia umowy z obywatelem bez numeru PESEL.

osoba nie posiada znajomośći języka polskiego

osoba po prostu chciała kupić kartę na doładowania

Mógł nic nie podpisywać skoro nie zna języka i nie rozumie co podpisuje.

Mass1910 napisał:
Mógł nic nie podpisywać skoro nie zna języka i nie rozumie co podpisuje.

a skąd człowiek wiedział co podpisuje? )
chciał kupić kartę na doładowania.
jemu powiedzieli postaw podpis i wszystko będzie
on to i zrobił

Na naiwność ludzką nic nie pomożemy. Złota zasada którą każdy powinien znać i przestrzegać to "nie rozumiesz co podpisujesz - nie podpisuj". Mógł kupić starter w zwykłym kiosku albo zabrać ze sobą osobę która jest bardziej biegła w języku polskim.

Wirusisko napisał:
Na naiwność ludzką nic nie pomożemy. Złota zasada którą każdy powinien znać i przestrzegać to "nie rozumiesz co podpisujesz - nie podpisuj". Mógł kupić starter w zwykłym kiosku albo zabrać ze sobą osobę która jest bardziej biegła w języku polskim.
no ale zdarzyło się
potrzebna pomóc

Podpisał umowe i już się nie da nic zrobić.

leanbow napisał:
no ale zdarzyło się
potrzebna pomóc

Zawartych umów należy dotrzymywać, została prawomocnie zawarta. Już nic nie da się zrobić.

Jeśli umowa dopuszcza taką możliwość, niech zrobi cesję na inną osobę.

Powrót