umowa na czas nieokreslony a 3/4 etatu

• Autor wątku Autor wątku janka88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janka88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Mam pytanie dotyczące mojej przyszłej umowy o pracę.
Otóż od listopada ubiegłego roku pracuję na stanowisku nauczycielki w przedszkolu na miejscu Pani, która przeszła na emeryturę. Mam umowę na czas określony do 31 sierpnia 2015. Od września będę miała tylko 3/4 etatu ponieważ nie ma więcej godzin. Czy w takim wypadku mam szanse na umowę na czas nieokreślony? Czy jeśli mam tylko 19 godzin to nie będę miała takiej szansy? Jak to wygląda prawnie?

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Tak, KN i KP nie wiążą wielkości etatu z okresem na jaki zawarta jest umowa.

Dziękuję za odpowiedź:)
Mam do tego jeszcze jedno pytanie.
Czy jeśli w tej sytuacji zajdę w ciążę to czy dyrektor może mi zasugerować żebym np. poszła na zwolnienie a na moje miejsce zatrudnić od września kogoś innego? Bo dla placówki byłoby to bardziej korzystne niż "tracić" n-la w połowie roku. Czy takie praktyki się zdarzają?
I jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli jest miejsce tzn. mój etat nie jest na zastępstwo to czy odgórnie dostanę umowę na czas nieokreślony czy pomimo wolnego miejsca mogę dostać umowę na czas określony? Dodam, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że od 2016 roku w mojej placówce będzie 1 oddział mniej czyli ewentualnie 2 nauczycieli do zwolnienia. Czy ten fakt ma jakieś znaczenie przy rodzaju umowy?

Serdecznie dziękuję za odpowiedź

Dyrektor może zasugerować cokolwiek - nie zajmujemy się przepowiadaniem.
Oczywiście dla niego i OP będzie czytelniejsze jeśli będzie korzystała Pani ze zwolnienia, wtedy zatrudnia się na Pani miejsce osobę na zastępstwo.
Nie, umowa na czas nieokreślony nie jest z automatu, musi wynikać z arkusza organizacyjnego. W interesie dyrektora będzie trzymania "swingującego" etatu wypełnionego nauczycielem zatrudnianym na czas określony, gdyż w przypadku przegrania konkursu będzie miał na co wrócić.

Powrót