Umowa na czas okreslony I ciąża Niemcy

• Autor wątku Autor wątku Gosia_s29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gosia_s29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam ,
W Niemczevh pracuje od 08.2018 roku. Podpisałam nową umowę na kolejny rok do 08.2020r. Jestem w ciąży i obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim. Poród w maju. W sierpniu mi sie kończy umowa i wiem że pracodawca na pewno mi nie przedłuży umowy. Chciałam prosić o Państwa pomoc. Czy macierzyńskie i Elterngeld mi przysługuje nawet jeśli podczas trwania urlopu macierzyńskiego wygaśnie stosunek pracy? Czy wystarczy to ze przepracowałam przed porodem 12 miesięcy i z tego mi wylicza Elterngeld? Czy wszystko przepada gdy umowa wygaśnie? Proszę o pomoc . P

Ma prawo pani zarejestrować się w jobcenter jako bezrobotna i będzie pani miała prawo do zasiłku, Elterngeld i Kindergeld.

Niemniej jednak jobcenter potrąci ze swojego zasiłku środki uzyskane przez panią z Elterngel i Kindergeld. Radziłbym rozłożyć Elterngeld na dwa lata z uwagi na fak, że wtedy pani część środków dostanie gdyby po roku znalazła pani pracę, tzn. nie brać 300€ przez rok ale 150€ przez dwa lata.

300 euro jest dla kobiet które nie pracowały w De przed porodem. Jeśli pracowałam ponad 12 miesięcy to przysługuje mi chyba cóś więcej?

Powrót