Umowa na internet światłowodowy

• Autor wątku Autor wątku maniekomi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniekomi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Zawarłem z firmą *** umowę na świadczenie usług światłowodowego. Mieszkam w nowym bloku i w mieszkaniu mam wyjście światłowodu. *** jednak podłączylo mi internet po kablu koncentrycznym. Złożyłem kilka reklamacji jednak w odpowiedzi zawsze dostaje odpowiedź że nic nie mogą zrobić bo mają taką technologię. Twierdzą również że mam internet światłowodowy bo do bloku wchodzi światłowód a to że do samego mieszkania mam kabel koncentryczny to dlatego że jest to technologia hybrydowa i wszystko według nich jest dobrze. Zadzwoniłem do innych firm i *** bez problemu podłączają się do światłowodu w mieszkaniu. *** stwierdziła że mają technologię taką jak *** czyli światłowód do bloku i potem kabel koncentryczny i mogą zawrzeć umowę na świadczenie usług internetowych ale nie mogą zawrzeć że będzie to światłowód bo defacto nie będzie to internet światłowodowy. Przeczytałem umowę z *** i tylko w nazwie jest internet światłowodowy nigdzie w dalszej części nie ma że będzie to w technologii, jak to oni nazywają, hybrydowe. Czy jest to podstawa do zerwania umowy z winy *** gdyż usługa nie jest świadczona zgodnie z umową oraz niepłacenie kary umownej. Drugie pytanie czy mogę również żądać rekompensaty z art. 471 kc? Na rekompensacie nie zależy mi jakoś super, ale kilka tygodni się z nimi już przepycham i tylko dla mojej satysfakcji.
Moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Na początek najlepiej zaciągnąć informacji na forach technicznych czy dostarczana Tobie usługa w formie hybrydowej może zostać nazwana usługą światłowodową. Zerkając na szybko uzyskałem w necie info, że takie łącza są dość często praktykowane i są zaliczane jako połączenia światłowodowe. Reasumując, jeżeli jest to prawdą, nie masz żadnych podstaw do wypowiedzenia umowy gdyż ta jest dostarczana w sposób prawidłowy, zgodny z umową.

Powrót