umowa na okres próbny a urlop

• Autor wątku Autor wątku aksior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aksior

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Witam,
Ile należy mi się urlopu za okres pracy 5 marzec- 4 czerwiec 2024 ?
zmieniłem prace i mam umowę na okres próbny w ww dacie. Dotychczas miałem 26 dni urlop rocznie. Nale zy mi się za ten okres 8 czy 9 dni urlopu? Bo wchodzi 2,16666 w skali miesiąca...Może ktoś mi to rozjasnic ?

26 x 4/12 = 8,666666666666667
Czyli 9 dni.

Mowa oczywiście o sytuacji, gdyby moja pracodawczyni nie chciała przedłużyć mowy...i musiałbym wybrać urlop przed odejściem (upływ czasu). Wówczas tez mi się należy 9 dni jakbym wybrał potencjalnie urlop juz za kilka dni żeby zdarzyć?

Jak nie wybierzesz to należeć się będzie ekwiwalent.

Wiem. Ekwiwalent nie wchodzi w grę( mała firma biedna).
Dopytam się bo nie do końca to rozumiem...mam umowę na 4 miesiące- jw.termin. i mam za ten okres 9 dni urlopu łączeniem ale urlop biorę np. 22 mają żeby zużyć te 9 dni. Czy wówczas jak biorę urlop 22 to mniej mi się należy?

urlop jest na wniosek pracownika a pracodawca zawsze moze si enie zgodzic. to pamietaj. to czy im sie podoba czy nie wypłacic ekwiwalent jest bez znaczenia. to wynika z prawa pracy.

biorę urlop 22

Urlop wypoczynkowy udzielany jest w dni robocze pracownika (art. 154[2] § 1 Kodeksu pracy , t.j. Dz.U.2023.1465).

Ostatnia edycja:
sorki za zamieszanie, ale pisałem z glowy, a teraz patrze w papiery

wkrada się pomyłka - umowę mam od
4.03- 03.06. 2024

1. czyli ile mam urlopu?
(bo fizycznie 3 miesiące pracy, ale wg kalkulatora online wylicza mi 4 miesiące pracy i zgłupiałem..)
2.czy 3.06 także jest dniem pracy (poniedziałek) ?
3. czy mógłby mi ktoś wyliczyć i rozpisać kiedy(od kiedy do kiedy) zaczynałby mi się urlop wliczając to święto boże ciało i weekendy?
4. Ile trwa bezpiecznie zdrowotne od dnia wygaśnięcia umowy? ( w jakim czasie potencjalnie zapisywać się do urzędu racy w ostateczności)

Bo chce złożyć wniosek właściwie wyliczony.

Ostatnia edycja:
1. 9 dni urlopu.
2. Jeśli poniedziałek jest u was dniem roboczym, to tak.
3. To zależy kiedy masz dni robocze zgodnie z harmonogramem czasu pracy. Przykładowo: jeśli pracujesz od pon do pt, to możesz iść na urlop np. od 21.05, i ostatnim dniem urlopu będzie wtedy 3.06.
4. Jeszcze przez 30 dni od rozwiązania umowy można korzystać z bezpłatnej wizyty u lekarza.

czy ktoś to może potwierdzić ile mam tego urlop faktycznie?

bo w sieci znalazłem taki przyklad:

Pracownik jest zatrudniony na okres próbny (3 miesiące) w pełnym wymiarze czasu pracy od 1 stycznia 2024 r., na minimalne wynagrodzenie. Umowa kończy się 31 marca 2024 r. i nie zostanie przedłużona. Pracownikowi przysługiwało 5 dni urlopu, z których wykorzystał tylko 2, za pozostałe dni dostanie ekwiwalent za niewykorzystany urlop. Przeciętny tydzień pracy to 5 dni po 8 godzin.

1. Podstawa obliczenia ekwiwalentu: 4 242,00 zł

2. Podstawę należy podzielić przez współczynnik:

4 242 zł / 20,92 = 202,77 zł

następnie wynik podzielić przez dobową normę czasu pracy:

202,77 zł / 8 h = 25,35 zł

3. Ekwiwalent za 1 godzinę urlopu należy pomnożyć przez liczbę godzin niewykorzystanych dni

niewykorzystany urlop – 3 dni po 8 godzin

25,35 zł x 24 godziny = 608,40 zł → kwota brutto ekwiwalentu.

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-jak-obliczyc-ekwiwalent-za-niewykorzystany-urlop

I jeszcze e jedno pytanie, gdyby np pracodawczyni wyraziła zgodę żebym kilka dni pracował i wówczas ekwiwalent wypłaca się na konto czy do reki w dniu odejścia? jak to wygląda w praktyce i jak sie zabezpieczyć żeby faktycznie kasę otrzymać bez kombinacji?

w Moim przypadku jest jeszcze taka sytuacja ze wcześniej skończyłem prace za porozumieniem stron w lutym 2024 u wcześniejszego pracodawcy po 8 latach współpracy i poszedłem tam na urlop który trwał własnie do końca marca

Czyli będąc na urlopie u poprzedniego pracodawcy podjąłem zatrudnienie u obecnego.
(Nie wiem czy to ma znaczenie, ale pisze..)

Ile dni urlopu wypoczynkowego z 2024 roku wykorzystałeś u poprzedniego pracodawcy?

U poprzedniego pracodawcy 33 dni ( 26 z 2023 r i 7 z 2024r)

Umowa na okres próbny 04.03.2024 - 03.06.2024 . Czy mam 7 dni urlopu należnego czy 9 ? ( Pracodawca nie chce wydłużenia umowy) Sytuacje komplikuje fakt że wcześniej pracowałem przez lata w innej firmie i odszedłem za porozumieniem stron 28.03.2024( odchodząc z tamtad wybrałem urlop łącznie 33 dni: 26 dni z 2023r i 7 dni z 2024 r) będąc na urlopie podjąłem pracę u obecnego pracodawcy 4.03.

Jeżeli u poprzedniego pracodawcy wykorzystałeś urlop proporcjonalnie do okresu zatrudnienia (7dni) równolegle zatrudnienie nie wpływa na wymiar urlopu. Wyliczenia we wcześniejszych postach są poprawne i u obecnego pracodawcy przysługuje 9 dni.

Mógłby ktoś jeszcze się odnieść do mojego przypadku? Żebym miał 100% pewność...

I dlaczego 9 dni skoro 3 miesiące pracy? Chodzi o to że urlop liczy się nawet jak ten jeden dzien powinienem być w pracy tj 3.06?

Ok. chyba wychodzi na to ze mam 9 dni, chociaż to jeszcze nie w 100% pewne.

teraz kolejne pytanie odnośnie urlopu u kolejnego pracodawcy...Jak to będzie naliczane teraz i do jakiej ilości dni? Bo okazuje się ze to bardziej skomplikowane niż przy jednym pracodawcy.

Jak to teraz wygląda w praktyce (jak znajdę zatrudnienie np w czerwcu), skoro jednego u którego bylem przez lata wybrałem zaległe 26 dni z 2023 rok, i 7 dni do marca za 2024r. oraz u obecnego pracodawcy 9 dni za 2024r. ?

Limit roczny to 26 dni. Już będziesz miał wykorzystane 16 więc zostanie 10.

Tak, wystarczy jeden dzień pracy przypadający na dany miesiąc kalendarzowy, aby urlop za ten okres podlegał naliczeniu.

Limit roczny 26 dni nie obowiązuje gdy pracownik jest równolegle zatrudniony u dwóch różnych pracodawców.

Powrót