Umowa na rok, zwolnienie lekarskie czego następstwem zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Rider 22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rider 22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Zawodowo pracuje jako kierowca C+E LKW w Niemczech, podpisałem umowę na rok, po 3 miesiącach jazdy musiałem iść na L4, po Tygodniu leczenia mój szef nadał mi wypowiedzenie pisemne o czym się dowiedziałem dopiero dzisiaj odbierając je gdzie w treści " hiermit kundigen wir Ihnen die Stelle als Kraftfahrer in unserem Unternehmen innerhalb der Probezeit, fristgerecht zum 06.03.2015
Vorsorglich weisen wir darauf hin, dass Sie verpflichtet sind, sich unverzuglich bei der fur Sie zustandigen Arbeitsagentur arbeitssuchend zu melden"
Można mnie zostawić bez środków do życia i po prostu zwolnić kiedy zachorowałem? nigdy nie byłem na L4 ale troszke mnie to dziwi, gdyż w zasadzie to zostałem z niczym i muszę szukać na szybko pracy ...

To, kiedy dostarczyl im zwolnienie, jest drugorzedne, bo w Niemczech w przeciwienstwie do Polski nie ma przepisow zabraniajacych zwolnienia z pracy osoby przebywajacej na zwolnieniu lekarskim.
A na okresie probnym zwolenienie z pracy nawet nie wymaga uzasadnienia.
Mozna sie najwyzej zastanawiac, ile moze trwac okres probny na umowie czasowej zawartej na rok.

Panie Pogodniak, dlaczego Pan mnie zbywa tak niegrzecznie? Moze akurat w jego przypadku jest wazne to, kiedy dostarczyl im zwolnienie? To co w przeciwienstwie do Polski malo mnie interesuje bo sama mieszkam i pracuje w niemczech od wielu lat. Jesli pracodawca zaznaczyl sobie w umowie o prace, ze zwolnienie lekarskie musi byc dostarczone w pierwszym lub drugim dniu choroby a np. nie bylo to akurat to mogloby byc powodem zwolnienia. Takze, w umowie o prace powinno byc napisane ile okres probny trwa. Tutaj prawo jako takie nie musi byc uwzgledniane, bo pracodawca sam ustala swoje prawo, jesli oczywiscie miesci sie to wszystko w kryteriach prawa ogolnego. Dlatego zawsze powtarzam, ze trzeba dokladnie czytac umowe o prace, bo prawdopodobnie 90% odpowiedzi na nasze watpliwosci znajduje sie wlasnie tam. Pozdrawiam a autorowi postu radze zglosic sie do najblizszego urzedu pracy i wytlumaczyc sytuacje. I szukac nowej pracy.

Powrót