Umowa na warunkach Niemieckich bank godzin

• Autor wątku Autor wątku piotrmatuszko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrmatuszko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Moje pytanie jest takie:
Pracuje w Niemczech na warunkach niemieckich i w związku z tym posiadam również bank godzin nadpracowanych (czy jakoś tak zwany) i moje pytanie jest takie czy na moją prośbę pracodawca może mi wypłacić godziny nadpracowane w miesiącu w którym one powstały czy musi je dołożyć do banku godzin.
Bo w sytuacji w której w banku mam już 150 godzin( czyli tak powiem pełny bank) to wypłacane są mi wszystkie wypracowane godziny.

Bo mój pracodawca twierdzi, że nie może mi na bieżąco wypłacać moich godzin tylko musi je odkładać do banku.
Chciałbym jeszcze dodać, że w umowie o pracę jest napisane, że pracodawca wyraża zgodę na wypłacenie godzin nadpracowanych w miesiącu w którym powstały na wniosek pracownika.

Mam nadzieje, że zbytnio nie zagmatwałem mojego posta.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
Piotr Matuszko

Takie regulacje jak ten "bank godzin" są indywidualnie regulowane w umowie o pracę; jakiegoś ogólnie obowiązującego prawa w odniesieniu do "banku godzin" nie ma. Dlatego, aby odpowiedzieć na Twoje pytanie, konieczne byłoby przytoczenie całej regulacji dotyczącej czasu pracy i wynagradzania, jaka zawarta jest w Twojej umowie o pracę; najlepiej w orginalnym, niemieckim brzmieniu.

Witam postaram się dokładnie przepisać bo akurat jestem w Polsce i nie mam skanera ale jak dojadę do Niemiec to zeskanuje i dołączę do wątku

"Auf Antrag des Arbeitnehmers kann der Arbeitgeber dem Arbeitnehmer die Mehrarbeitsstunden auch in den Monaten auszahlen, in denen sie geleistet wurden. Anderenfalls werden sie auf das Arbeitszeitkonto des Arbeitnehmers ubertragen."

Liczę, że bardzo dużo błędów nie narobiłem przy spisywaniu i, że to jest ten właściwy fragment. Postaram się w jak najkrótszym czasie dołączyć skan aby wszystko było na pewno dobrze

przesyłam jak pisałem wcześniej skan strony z tym paragrafem o którym mówiłem

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót