Umowa na zlecenie z (jeszcze pare dni) nieletnim

• Autor wątku Autor wątku PolGraphic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PolGraphic

Witam serdecznie!
Koncze 18 lat 31.10 tego roku.
Tak sie zlozylo, ze pewna osoba chce ze mna podpisac umowe na zlecenie o wykonanie witryny internetowej.
Mam pytanie, o to co zrobic:
-czy musze miec skonczone 18 lat czy dowod osobisty, by moc podpisac taka umowe?
-czy jest mozliwosc podpisania jej z pelnomocnikiem (rodzicem) i jak sie to wtedy odbywa?
-czy jest mozliwosc podpisania umowy teraz i bez pelnomocnika, skoro za okolo 20 dni bede pelnoletni?

No i na koniec mam pytanie gdzie mam sie potem zglosic w sprawie podatku etc., bo chyba jest od tego odciagany.

Umowa obejmuje zadanie na termin tygodnia, jesli sprawia to jakas roznice.

Witam.
Możesz podpisać umowę. Umowa taka nazywa się "Bezskutecznie zawieszoną" co oznacza iż dla wywołania zawartego w niej skutku (dla jej ważności) potrzebne jest jej potwierdzenie. Potwierdzić może pełnomocnik ustawowy (rodzic) lub Ty po ukończeniu 18 lat.
Pozdrawiam.

Czy do normalnej umowy na zlecenie dopisuje miejsce na pełnomocnika?

I mam jeszcze jedno pytanie - kto płaci podatek - ja czy zleceniodawca?

[cytat="Stefan Batory":2m4qemxw]Ten, kto uzyskuje dochód.[/cytat:2m4qemxw]Podatek idzie z pieniedzy zleceniobiorcy (jest podatnikiem), ale fizycznie przelew do US wysyla zleceniodawca (jest platnikiem).

[cytat="drzemik":kd3bl8h5][cytat="Stefan Batory":kd3bl8h5]Ten, kto uzyskuje dochód.[/cytat:kd3bl8h5]Podatek idzie z pieniedzy zleceniobiorcy (jest podatnikiem), ale fizycznie przelew do US wysyla zleceniodawca (jest platnikiem).[/cytat:kd3bl8h5]

A no oczywiście, napisałem w skrócie, bo i tak będzie się musiał nieco więcej dowiedzieć o podatku dochodowym, choćby o deklaracjach i identyfikacji podatkowej.

Czyli w takiej sytuacji ja tylko podpisuje umowę, odbieram pieniądze i jak coś w rocznym rozliczeniu podatkowym będę to uwzględniał?

A może być sytuacja, że umowa stwierdzi inaczej, znaczy że ja będę miał zapłacić podatek?
I czy jeśli w umowie będzie kwota netto lub brutto to zmienia sytuację (w którymś wypadku ja mam zapłacić podatek), czy tylko oznacza, czy kwota uwzględnia podatek?

Powrót