Umowa Najmu okazjonalnego

• Autor wątku Autor wątku Daniel.O
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daniel.O

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam, podpisałem umowę najmu okazjonalnego.
W miesiącu marcu spożniłem się z zapłata czynszu najmu o 3 dni. Termin wypadał na 10 marca ( piątek) a pieniądze zostały zaksięgowanie u najemcy w dniu 13 marca ( poniedziałek). Było to jedyne opoźnienie w opłacie.

W umowie mam taki zapis :
Po przekroczeniu terminu wpłaty czynsz w danym miesiącu będzie wynosił 1000 zł więcej. (tysiąc złoty)
W chwili obecnej najemca domaga się ode mnie dopłaty ww kwoty, ja jedynie zgadzam się na odsetki ustawowe, tak jak "mowi" nam kodeks cywilny.

Czy takie zapisy w umowie najmu są legalne, czy jednak dobrze rozumiem że każdy zapis w umowie cywilno prawnej nie zgodny z kodeksem uważa się za
nieważny.

Z góry dziękuje za opinie.

Po przekroczeniu terminu wpłaty czynsz w danym miesiącu będzie wynosił 1000 zł więcej

Jest to klauzula niedozwolona w zawartej umowie najmu. W świetle art. 385(1) § 1. Kodeksu cywilnego postanowienia umowy zawieranej z konsumentem nie uzgodnione indywidualnie nie wiążą go, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając jego interesy (niedozwolone postanowienia umowne).

Ja bym to nawet potraktował jako karę umowną za opóźnienie w zapłacie. Kary takiej nie można nałożyć.

W chwili obecnej najemca domaga się ode mnie dopłaty
Wynajmujący. Ty jesteś najemcą.

Czy takie zapisy w umowie najmu są legalne, czy jednak dobrze rozumiem że każdy zapis w umowie cywilno prawnej nie zgodny z kodeksem uważa się za
nieważny.
Moim zdaniem też ma to cechy kary umownej i jest taki zapis nieważny, podstawa - art. 483 kc.

Wanda67 napisał:
Jest to klauzula niedozwolona w zawartej umowie najmu. W świetle art. 385(1) § 1. Kodeksu cywilnego postanowienia umowy zawieranej z konsumentem nie uzgodnione indywidualnie nie wiążą go, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając jego interesy (niedozwolone postanowienia umowne).
Cytowany przepis dotyczy konsumentów.
Konsument to ktoś kto zawiera umowę z przedsiębiorcą, na cele niezwiązane ze swoją działalnością.
Najem okazjonalny dotyczy wynajmujących którzy nie są przedsiębiorcami.
Stad powyższy przepis nie ma zastosowania.

Co do kary umownej - też nie, gdyż ona dotyczy zobowiazań o charakterze niepieniężnym,a co za tym idzie nie będzie miała zastosowania do najmu (czynsz czyli świadczenie najemcy ma w omawianym przypadku charakter pieniężny).

Jak się mylę, proszę o wyjaśnienie i ewentualne sprostowanie.

kori2021 napisał:
Co do kary umownej - też nie, gdyż ona dotyczy zobowiazań o charakterze niepieniężnym,a co za tym idzie nie będzie miała zastosowania do najmu (czynsz czyli świadczenie najemcy ma w omawianym przypadku charakter pieniężny).

Jak się mylę, proszę o wyjaśnienie i ewentualne sprostowanie.

Za opóźnienie w płatności przysługują tylko odsetki, nie można żądać jakiejś określonej z góry kwoty (pseudokary).

yogi123 napisał:
Za opóźnienie w płatności przysługują tylko odsetki,
Nie.
W razie zwłoki dłużnika wierzyciel może NADTO żądać naprawienia szkody
na zasadach ogólnych

mokul napisał:
Nie.
W razie zwłoki dłużnika wierzyciel może NADTO żądać naprawienia szkody
na zasadach ogólnych
Odszkodowania owszem, ale nie kary.

Dziękuje serdecznie za odpowiedźi

Powrót