umowa najmu

• Autor wątku Autor wątku pold
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pold

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, podaję moją sytuację:

Mój kolega prowadzi działalność gospodarczą. Chce z niej zrezygnować (wyjeżdża za granicę), a ja chciałbym ją przejąć. Problem w tym, że wszystkie umowy (wynajem lokalu, umowy z pracownikami, itd.) są sporządzone na jego NIP. Najistotniejsza jest umowa o wynajem lokalu, którą ostatnio przedłużył na kolejne 3 lata. W momencie gdy rozwiąże działalność, nastąpi ogłoszenie konkursu ofert/ przetargu na dany lokal, czego chciałbym uniknąć. Moje pytanie brzmi:

Czy mogę wejść z moim kolegą w spółkę (jaką?), poczym On zrezygnuje z niej, a umowa przejdzie na mnie i będę mógł dalej sam prowadzić ten biznes?

Dodam fragmenty umowy dotyczące w/w problemu:

Wynajmujacy może rozwiązać umowę jednostronnym oswiadczeniem woli ze skutkiem natychmiastowym, bez okresu wypowiedzenia, jeżeli wniesienia praw najmu lokalu w aporcie do spółki kapitałowej lub w formie wkładu do spółki cywilnej bez zgody Wynajmujacego.

Najemca, w przypadku gdy jest osoba fizyczna i wywiazuje sie z obowiazków umownych ma
prawo za pisemna zgoda Wynajmujacego wskazac w trakcie trwania najmu:
1. małżonka lub osobe spokrewniona z Najemca w I stopniu (rodzice, dzieci), z którym zostanie
zawarta umowa najmu na dotychczasowych warunkach,
2. nastepce prawnego wstepujacego w stosunek najmu z Wynajmujacym, na wypadek smierci, na
warunkach dotychczasowych.

Nigdzie nie ma mowy o spółce jawnej...

Powrót