Umowa niemiecka a minimalna pensja

• Autor wątku Autor wątku manieks9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manieks9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Mam pytanie od roku pracuje w polskiej firmie z siedzibą w Szczecinie, natomiast do pracy codziennie dojeżdżam do Niemiec, jednak nie otrzymuje z tego tytuły diety.

Pytanie pierwsze: czy jest to legalne? czy należą mi się zaległe diety?

Obecnie pracodawca chce zmienić mi umowę z polskiej na niemiecką (firma ma oddział także w Niemczech) lecz pensja zostanie przeliczona na euro. Czyli otrzymam około 500 euro.

Pytanie drugie: czy nie powinienem dostać minimalnej stawki niemieckiej? Czy ogólnie w landach wschodnich Niemiec jest ustawowo taka stawka minimalna?

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje

W Niemczech nie ma ustawowej pensji minimalnej dla wszystkich branz, bo nie ma jeszcze takiej ustawy (jest dyskutowane wprowadzenie). Sa branzowe pensje minimalne (albo dokladnie mowiac minimalne stawki godzinowe) w poszczegolnych branzach. Musialbys sie dowiedziec, czy twoja branza nalezy do takich uregulowanych pensja minimalna

Znalazłem jednak informacje iż płaca minimalna istnieje, tajemniczym zwrotem jest tu jednak termin: "oddelegowanie pracowników"

Ambasada Niemiec Warszawa - Nowe płace minimalne

@Pogodniak a wiesz może jak się sytuacja ma z delegacjami, czy zaległe delegacje są do odzyskania ?

Mysle, ze finansowe kwestie oddelegowania do pracy za granica reguluje polskie prawo pracy a nie niemieckie, a ja sie nie znam za bardzo na polskim prawie pracy

Powrót