Umowa o dożywocie - proszę o rady!!

• Autor wątku Autor wątku robert.marx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robert.marx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie
Moja sytacja wygląda następująco: dalsza moja ciocia (siostra dziadka) chce przepisać nam (mnie i żonie) swój dom i chce do końca swojego życia w nim pozostać. Moje pytanie jest nasptępujące: czy w razie umowy o dożywocie, od wartości domu odprowadzamy jedynie 2%podatku, czy ma to też jakiś związek z grupami podatkowymi i dodatkowymi opłatami, oraz czy są jakieś ulgi podatkowe w przypadku dożywocia. Także czy są stałe stawki opłat notarialnych przy sporządzeniu umowy o dożywocie oraz czy trzeba dokonywać wpisu do księgi wieczystej. Czy po spisaniu tej umowy dom będzie należał do nas na własność(nie patrząc od strony finansowej-czy to samo co spadek?). Serdecznie pozdrawiam i licze na dobrą radę.
Robert

Co do podatków to niestety nie pomogę. Natomiast przy sporządzaniu umowy darowizny, jak i innych notariusz związany jest maksymalnymi stawkami opłat, a to znaczy że podlegają negocjacji. W akcie notarialnym powinna być wzmianka o zmianie zapisu w k.w.
Po spisaniu umowy darowizny do będzie należał do obdarowanego. Chyba, że nie wykona zapisu bądź będzie rażąco niewdzięczny - może być darowizna odwołana w terminie 1 roku od dnia w którym uprawniony do odwołania dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego.
Proszę udać się do notariusza.

Powrót