D
djmulko
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witajcie.
Dostałem ciekawą ofertę zdalnej pracy dla brytyjskiej firmy. Umowa została dostosowana przez obie strony także jestem z niej zadowolony, jednak niepokoi mnie jeszcze jeden fakt, mianowicie
O ile dobrze rozumiem, w wypadku pozwu ze strony pracodowacy jestem zmuszony bronić się przed angielskim sądem. Domyślam się, że koszta takiej sprawy nawet zakończone pomyśle dla mnie, są naprawdę ogromne. Czy jest możliwość zapisu, aby ew. sprawy sądowe toczyły się bez zmian wg prawa angielskiego jednak w polskich sądach? Czy taki zapis może być problematyczny dla pracodawcy etc. Jak wygldałby ew. proces w przypadku pozwania mnie przed sądem w UK?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
m
Dostałem ciekawą ofertę zdalnej pracy dla brytyjskiej firmy. Umowa została dostosowana przez obie strony także jestem z niej zadowolony, jednak niepokoi mnie jeszcze jeden fakt, mianowicie
- Przepis prawny:
§ This Agreement and any dispute or claim arising out of or in connection with it or its subject matter or formation (including non-contractual disputes or claims) shall be governed by, interpreted and construed in accordance with English law. The parties irrevocably agree that the courts of England and Wales shall have exclusive jurisdiction to settle any dispute or claim that arises out of or in connection with this Agreement or its subject matter or formation (including non-contractual disputes or claims) save that HyperBees has the express right (at its sole discretion) to bring an action against the Developer in a court or courts where the Developer is resident, has its principal place of business or has its central administration
O ile dobrze rozumiem, w wypadku pozwu ze strony pracodowacy jestem zmuszony bronić się przed angielskim sądem. Domyślam się, że koszta takiej sprawy nawet zakończone pomyśle dla mnie, są naprawdę ogromne. Czy jest możliwość zapisu, aby ew. sprawy sądowe toczyły się bez zmian wg prawa angielskiego jednak w polskich sądach? Czy taki zapis może być problematyczny dla pracodawcy etc. Jak wygldałby ew. proces w przypadku pozwania mnie przed sądem w UK?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
m