Umowa o dzieło a renta socjalna

• Autor wątku Autor wątku karolina1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolina1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. To mój pierwszy post na forum i z góry przepraszam, jeżeli wybrałam nieodpowiedni dział.

Otrzymałam propozycję wykonania pracy na umowę o dzieło. Chciałabym wiedzieć, czy mając rentę socjalną i stwierdzoną całkowitą niezdolność do pracy straciłabym rentę podpisując taką umowę? Jestem zmieszana, bo dzwoniłam do ZUS-u i dostałam kilka różnych odpowiedzi... Będę ogromnie wdzięczna za pomoc.

Masz status studenta?
Jeśli tak, to nie będzie Ci się liczyć do renty. Wiem, bo sam mam i sobie na umowy o dzieło dorabiałem nie raz. Tylko musisz takowe zaświadczenie przedstawić pracodawcy.

mam podobną sytuacje z tytułu całkowitej niezdolności do pracy, mam rentę socjalną i rodzinną razem jest to renta okresowa.
Nie występowałam o stopień. dowiedziałam się ze nie mogę być zatrudniona na podstawie umowy o dzieło z tego względu że posiadam rentę socjalną i całkowita niezdolność do pracy.
Rentę mam przyznana na czas określony, jestem studentką, szkołę kończę w przyszłym roku i jednocześnie stanę na komisji. Czy przysługuje mi jakaś forma zatrudnienia w trakcie otrzymywania świadczenia - jeśli tak to na podstawie jakiej umowy, czy w przypadku całkowitej niezdolności do pracy,(okresowej) konieczne jest występowanie o ustalenie stopnia niepełnosprawności. Proszę uprzejmie o informacje na ten temat.

Powrót