Umowa o dzieło a stypendium socjalne.

• Autor wątku Autor wątku M4tijo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

M4tijo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry chciałbym zaciągnąć porady dotyczącej stypendium socjalnego na uczelni.
Chciałbym złożyć wniosek o stypendium socjalne, gdyż aktualny dochód mieści się w limicie, w którym to stypendium przysługuje. Jednakże od przyszłego miesiąca chciałbym podjąć pracę na umowę o dzieło (na czas 30dni) I moje pytanie brzmi, czy to będzie miało wpływ na aktualny dochód(czy będzie to traktowane jako dochód uzyskany, który należy zgłosić uczelni - teoretycznie umowa o dzieło nie jest ani dochodem uzyskanym ani utraconym). Co jeżeli np. współpraca oparta o umowy o dzieło będzie trwała dłużej i kolejne miesiące z rzędu będę podpisywał 30 dniowe umowy o dzieło u tej samej firmy, czy to już będzie traktowane jako uzyskany czy nadal nie trzeba informować uczelni o takim procederze.
Generalnie Pani z dziekanatu z oburzeniem powiedziała, że powinienem odrazu takie coś zgłaszać(jakoby umowa o dzieło była jednak dochodem uzyskanym). A jeżeli podpisywana co miesiąc to w ogóle traktowana jest jako stały dochód i też trzeba zgłaszać.
Z fragmentów regulaminu przyznawania świadczeń na mojej uczelni wyczytałem, że po 3 miesiącach od dnia uzyskania dochodu na umowie o dzieło(u jednego *dziełodawcy*) dochód ten traktowany jest jako uzyskany.
Mam teraz dylemat czy dobrze wgl rozumiem regulamin czy jednak Pani z dziekanatu ma rację co do zgłaszania umów o dzieło i kiedy takowe powinienem zgłaszać.
Jeżeli chodzi o uczelnie jest to WAT.
Czy ja muszę zgłaszać każdą podpisaną umowę o dzieło czy jak to wygląda na tym WATcie?

Ostatnia edycja:
Umowa o dzieło jak najbardziej jest dochodem uzyskanym/utraconym (katalog lekko się zmienił już kilka lat temu w tej kwestii).
Jeśli będzie to umowa tylko na 30 dni, to nie będzie się wliczała do dochodu (gdyż dochód za kolejny miesiąc będzie zerowy).
Natomiast jeśli później będziesz kontynuował pracę u tego przedsiębiorcy (niezależnie na jakiej umowie i czy będzie to jedna umowa, czy wiele) będzie się to wliczało do dochodu.
Najlepiej zgłaszać każdą umowę, gdyż nawet jeśli zrobisz sobie przerwę (nieprzekraczającą 3 miesięcy między kolejnymi umowami), i znów rozpoczniesz zarobkowanie w tej samej firmie, to będzie to Twój dochód uzyskany.

Ostatnia edycja:
Powrót