Umowa o dzieło dla Niemców - pobrano podatek

• Autor wątku Autor wątku niespodziewanie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niespodziewanie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem obytwatelem Polski, mieszkam tutaj, wykonałem niewielką pracę twórczą na umowę o dzieło (w Polsce mam zwykle koszta uzyskania przychodów) dla Niemców. Niemcy pobrali od tej umowy jakiegoś podatku dochodowego 5% (choć chyba nie powinni ale to inna sprawa)

Ponieważ praca jest wieloetapowa na drugą*jej część Niemcy zawarli umowę również z instytucją w Polsce, z którą ja normalnie podpiszę umowę w Polsce (wiadomo będę płacić w Polsce podatki)
Mogę więc przyjąć że tę część pracy która jest na mojej umowie o dzieło wykonywałem w Niemczech, ale mogę*też*przyjąć że w Polsce, obie opcje będą prawdziwe.

Jestem osobą fizyczną, co mam dalej zrobić, jak się rozliczyć? Może już wystarczy że zapłaciłem te 5% dla Niemców? Nie chciałbym żeby znowu się Polska domagała jakiejś różnicy. Generalnie jak powiniennem postąpić i dlaczego pobrano 5% jest napisane że to Einkommensteuer na rachunku.Poza tym jest napisane że pobrano to zgodnie(za cholere tego nie rozumiem) z Schuldner der deutschen Umsatzsteuer ist gemass paragraf 13b(2) UStG

- Czy Niemcy ten dokument wysyłają do mojego urzędu skarbowego? jest to jakoś połączone? Pod spodem jest jeszcze napisane że Reduzierter Einkommensteuerabzung, die Gesamtvergutung wird der Steuerverwaltung Ihres Wohnsitzstaates durch die deutschen Finanzbehorden mitgeteilt.

Proszę uprzejmie o rzeczową odpowiedź. Czytałem umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania ale tu jest chyba cos bardziej skomplikowane.

Oj oj to widzę że to wszystko jest takie trudne czy teraz urlopy i nikogo nie ma na forum?

Nikt na to nie odpowiada , poniewaz jest to pytanie dla doradcy podatkowego (Steuerberater) i jest troche skomplikowana . Najlepiej sie zapytac w Polsce u swojego doradcy .

Powrót