Umowa o dzieło i kara za niewykonanie

• Autor wątku Autor wątku a7om
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a7om

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Na początku chciałbym przywitać się ze wszystkimi jako nowy (niestety) użytkownik forum.

Piszę 'niestety', gdyż jest to wymuszone sytuacją, w której się znalazłem i potrzebuję porady osób nieco bardziej komenentych ode mnie...

Otóż podpisałem w lipcu ubiegłego roku umowę o dzieło na dostarczenie serwisu internetowemu pewnej firmie, nazwijmy ją tradycyjnie X.
Umowa stanowi, iż w przypadku niewywiązania się przeze mnie z warunków, czyli np niedostarczenia produktu, w terminie do dwóch miesięcy od daty podpisania umowy, zostanę obciążony karą umowną.
Dokładny zapis prezentuję poniżej:
[lex:xih6ouer]O ile Wykonawca będzie pozostawał w zwłoce, co do wykonania dzieła, przekraczającej czternaści dni, Zamawiający może od niniejszej umowy odstąpić.
W przypadku odstąpienia od umowy z przyczyn oznaczonych powyżej, Zamawiający może żądać od Wykonawcy zapłaty kary umownej za to, iż zamówione dzieło nie zostało wykonane, w kwocie ryczałtowej 1000 złotych
[/lex:xih6ouer]

Jest to jedyny zapis w umowie dotyczący kary. Nie ma na przykład zapisu iż kwota kary będzie się zwiększać o pewien procent za każdy dzień zwłoki.

Niestety z przyczyn niezależnych ode mnie nie byłem w stanie wykonać dzieła i wiem, że ową karę zapłacić będę musiał.
Dowiedziałem się, iż Zamawiający nie chce już tego dzieła a sprawą zajmuje się jego prawnik.
Mam jednak pytanie, czy Zamawiający może żądać większej kwoty, np z tytułu hipotetycznych strat w związku z nieotrzymaniem dzieła?
Zastanawia mnie również, na podstawie jakich przepisów (KC, KK) mogę być o coś (?) oskarżony i w jakim sądzie ewentualna rozprawa miała by miejsce.
Chciałbym również znać Państwa opinie na temat tego, co w obecnej sytuacji powinienem zrobić.
verte

kończę poprzedni post ze względu na ograniczenie ilości znaków:

Chciałbym, aby to wszystko miało ręce i nogi z prawnego punktu widzenia, więc byłbym wdzięczny za podpowiedzi lub linki, jakich wzorów podań czy umów mógłbym użyć.

I na koniec jeszcze jedno pytanie.
W związku z tym że około 1/2 zamówionego dzieła jest już wykonana, a Zamawiający najprawdopodobniej już go nie chce (nie mam co do tego 100% pewności), chciałbym to wykorzystać gdzieś indziej.
Tu pojawia się problem zapisu w umowie, który stanowi:
[lex:zsqajwz4]Wykonawca nie może udostępniać osobom trzecim jakichkolwiek informacji dotyczących wykonywanego dzieła[/lex:zsqajwz4]

Czy ten zapis jest ważny tylko w okresie obowiązywania umowy? Czy po odstąpieniu od umowy mam prawo zrobić z nim co zechcę, czy np musiałbym zmienić rzeczy, które były wymienione przez Zamawiającego w specyfikacji dzieła? Czy zamawiący może mieć jakąkolwiek podstawę do ubiegania się o to, bym tej części dzieła, która już została wykonana (ale nie oddana) nie wykorzystywał. Na koniec, jest możliwość, że Zamawiający posiada część kodu, który napisałem, czy może go wykorzystywać lub dysponować nim w jakikolwiek sposób i czy mogę się domagać od Zamawiającego, by ten kod usunął lub pozbył się go w jakikolwiek inny sposób?

Nie bardzo orientuję się w jakim dziale mój post powinien wylądować, bo sprawa zahacza o umowy, prawo autorskie i nowe technologie. Z tego względu, iż sprawa dotyczy serwisu internetowego, wrzucam go tutaj. Jeśli którykolwiek z moderatorów uzna, że powinno to być w innym dziale, będę wdzięczny za przeniesienie.

Szukałem trochę na forum, ale jakoś nie mogłem znaleźć sprawy podobnej do mojej.

Z góry dziękuję za wszelkie porady
pozdrawiam

PS
Zastanawia mnie jeszcze, w jakim terminie będę musiał zapłacić tę karę?

bump!
to jak? czy nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania?

Powrót