umowa o dzieło - jak rozwiązać?

• Autor wątku Autor wątku martadz1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martadz1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Podpisana została um.o dzieło na 3 miesiące w której w punkcie
prawa i obowiązki stron
* zamawiajacy moze wypowidzieć umowę w każdym czasie poprzez złożenie pisemnego oświadczenia doręczonego Wykonawcy osobiście bądź drogą pocztową
* wykonawca może wypowiedzieć umowę z zach. 2 tyg.okresu wypowiedzenia złożonego w formie pisemnej w siedzibie Zamawiającego

zaznaczę że siedziba zamawiającego jest 400 km od wykonawcy, no i w tym problem, jakby wykonawca chciał rozwiązać umowę to co? ma jechać 400 km do siedziby? nie może wysłać pocztą ?

w punkcie wynagrodzenie
* za wykonanie umowy zamawiający zapłaci wynagrodzenie stałe w kwocie......zł miesięcznie.
Jeżeli wypowie się umowę to czy zamawiający ma prawo nie wypłacić wynagrodzenia za dany miesiąc?

Ja mam do powiedzenia tylko tyle, że jak na mój gust raczej nie jest to żadna umowa o dzieło.

Przedmiotem umowy jest sporządzenie systemu zarządzania jakością w danej firmie. Nie ma w umowie określonej kwoty za całość tylko wynagrodzenie miesięczne plus premia za wykonany etap . Czy w takim wypadku można podważyć taką umowę, że nie jest to um. o dzieło tylko np. zlecenie albo um. o pracę?

Opracowanie systemu zarządzania to akurat teoretycznie jest dzieło, ale sposób zapłaty i możliwość wypowiedzenia są tu niewłaściwe jak na umowę o dzieło. No bo jeśli chodzi o dzieło to jest ono wykonane albo nie. Umowa o dzieło to umowa skutku. A tu jest raczej umowa starannego działania czyli co najmniej umowa zlecenia.

Powrót