C
Crozin
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Witam,
spisując umowę o dzieło mam prawo odliczyć od podatku 20% lub 50% jako koszta uzyskania przychodu.
Chicałbym się właściwie tylko upewnić w posiadanej wiedzy.
Sprzedając dzieło mam prawo do odliczenia 20%, a sprzedając je razem z autorskimi prawami autorskimi do 50% - tak?
Chicłabym się jeszcze dowiedzieć czy poniższy szablon jest prawidłowy:[cytat:2hzcrtqb]data wystawienia: <<DATA>>
<<MOJE DANE PERSONALNE I TELEADRESOWE>>
NIP: <<MÓJ NIP>>
RACHUNEK nr <<NUMER UMOWY>> do umowy o dzieło
dla <<DANE ZLECENIODAWCY>>
za dzieło wykonane na podstawie umowy o dzieło numer <<NUMER UMOWY>> z dnia <<DATA>>.
Wnoszę o przyjęcie niniejszego rachunku i dokonanie wypłaty wynagrodzenia zgodnie z przedstawionym zestawieniem.
…………………….…..……..………………
Podpis wykonawcy
1. Wynagrodzenie brutto: <<KWOTA BRUTTO>> PLN
2. Koszty uzyskania przychodu: <<POŁOWA KWOTY BRUTTO>> PLN
3. Podstawa naliczenia podatku dochodowego: <POŁOWA KWOTY BRUTTO>> PLN
4. Należna zaliczka na podatek dochodowy: <19% Z POŁOWY KWOTY BRUTTO>> PLN
5. Potrącona zaliczka na podatek dochodowy: <19% Z POŁOWY KWOTY BRUTTO>> PLN
6. Do wypłaty: <<KWOTA Z PTK. 1 - KWOTA Z PTK. 5>> PLN (słownie: <<KWOTA SŁOWNIE>> PLN 0/100)
Stwierdzam, że dzieło zostało wykonane w dniu <<DATA>>r.
Uwag i zastrzeżeń brak.
Zatwierdzam do wypłaty kwotę: <<KWOTA Z PTK. 6>> PLN (słownie: <<KWOTA SŁOWNIE>> PLN 0/100)
…………………….…..……..………………
Data i podpis zamawiającego
Wymienioną kwotę wypłacono
…………………….…..……..………………
Wymienioną kwotę otrzymałem
…………………….…..……..………………
Data i podpis wykonawcy
[/cytat:2hzcrtqb]Kwestie estetyczne pomijamy w pow. szablonie.
I jeszcze jedna (chyba najgłupsza sprawa). Załóżmy, że umawiam się na kwotę 1000PLN brutto.
Zleceniodawca powinien na moje konto wpłacić 1000 - 19% (= 810), 1000 - 19% z połowy (= 905), pełne 1000 - jak rozumiem opcja #1 jest prawidłowa.
Następnie ja z otrzymanego przelewu muszę odliczyć podatek - tak?
EDIT:
I jednak jeszcze jedno - czy nazewnictwo umów (<<NUMERR UMOWY>>) jest w jakiś sposób odgórnie ustalone? Obecnie stosuję wzór: XX/YY/ZZZZ gdzie:
XX - dowolny identyfikator (litery/cyfry) - najcześciej jakiś skrót od nazwy wykonywanego dzieła
YY - miesiąc
ZZZZ - rok
spisując umowę o dzieło mam prawo odliczyć od podatku 20% lub 50% jako koszta uzyskania przychodu.
Chicałbym się właściwie tylko upewnić w posiadanej wiedzy.
Sprzedając dzieło mam prawo do odliczenia 20%, a sprzedając je razem z autorskimi prawami autorskimi do 50% - tak?
Chicłabym się jeszcze dowiedzieć czy poniższy szablon jest prawidłowy:[cytat:2hzcrtqb]data wystawienia: <<DATA>>
<<MOJE DANE PERSONALNE I TELEADRESOWE>>
NIP: <<MÓJ NIP>>
RACHUNEK nr <<NUMER UMOWY>> do umowy o dzieło
dla <<DANE ZLECENIODAWCY>>
za dzieło wykonane na podstawie umowy o dzieło numer <<NUMER UMOWY>> z dnia <<DATA>>.
Wnoszę o przyjęcie niniejszego rachunku i dokonanie wypłaty wynagrodzenia zgodnie z przedstawionym zestawieniem.
…………………….…..……..………………
Podpis wykonawcy
1. Wynagrodzenie brutto: <<KWOTA BRUTTO>> PLN
2. Koszty uzyskania przychodu: <<POŁOWA KWOTY BRUTTO>> PLN
3. Podstawa naliczenia podatku dochodowego: <POŁOWA KWOTY BRUTTO>> PLN
4. Należna zaliczka na podatek dochodowy: <19% Z POŁOWY KWOTY BRUTTO>> PLN
5. Potrącona zaliczka na podatek dochodowy: <19% Z POŁOWY KWOTY BRUTTO>> PLN
6. Do wypłaty: <<KWOTA Z PTK. 1 - KWOTA Z PTK. 5>> PLN (słownie: <<KWOTA SŁOWNIE>> PLN 0/100)
Stwierdzam, że dzieło zostało wykonane w dniu <<DATA>>r.
Uwag i zastrzeżeń brak.
Zatwierdzam do wypłaty kwotę: <<KWOTA Z PTK. 6>> PLN (słownie: <<KWOTA SŁOWNIE>> PLN 0/100)
…………………….…..……..………………
Wymienioną kwotę wypłacono
…………………….…..……..………………
Wymienioną kwotę otrzymałem
…………………….…..……..………………
Data i podpis wykonawcy
[/cytat:2hzcrtqb]Kwestie estetyczne pomijamy w pow. szablonie.
I jeszcze jedna (chyba najgłupsza sprawa). Załóżmy, że umawiam się na kwotę 1000PLN brutto.
Zleceniodawca powinien na moje konto wpłacić 1000 - 19% (= 810), 1000 - 19% z połowy (= 905), pełne 1000 - jak rozumiem opcja #1 jest prawidłowa.
Następnie ja z otrzymanego przelewu muszę odliczyć podatek - tak?
EDIT:
I jednak jeszcze jedno - czy nazewnictwo umów (<<NUMERR UMOWY>>) jest w jakiś sposób odgórnie ustalone? Obecnie stosuję wzór: XX/YY/ZZZZ gdzie:
XX - dowolny identyfikator (litery/cyfry) - najcześciej jakiś skrót od nazwy wykonywanego dzieła
YY - miesiąc
ZZZZ - rok