Umowa o dzieło - koszta uzyskania przychodu

• Autor wątku Autor wątku Crozin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Crozin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
spisując umowę o dzieło mam prawo odliczyć od podatku 20% lub 50% jako koszta uzyskania przychodu.
Chicałbym się właściwie tylko upewnić w posiadanej wiedzy. ;)

Sprzedając dzieło mam prawo do odliczenia 20%, a sprzedając je razem z autorskimi prawami autorskimi do 50% - tak?

Chicłabym się jeszcze dowiedzieć czy poniższy szablon jest prawidłowy:[cytat:2hzcrtqb]data wystawienia: <<DATA>>

<<MOJE DANE PERSONALNE I TELEADRESOWE>>
NIP: <<MÓJ NIP>>

RACHUNEK nr <<NUMER UMOWY>> do umowy o dzieło

dla <<DANE ZLECENIODAWCY>>

za dzieło wykonane na podstawie umowy o dzieło numer <<NUMER UMOWY>> z dnia <<DATA>>.

Wnoszę o przyjęcie niniejszego rachunku i dokonanie wypłaty wynagrodzenia zgodnie z przedstawionym zestawieniem.

…………………….…..……..………………
Podpis wykonawcy

1. Wynagrodzenie brutto: <<KWOTA BRUTTO>> PLN
2. Koszty uzyskania przychodu: <<POŁOWA KWOTY BRUTTO>> PLN
3. Podstawa naliczenia podatku dochodowego: <POŁOWA KWOTY BRUTTO>> PLN
4. Należna zaliczka na podatek dochodowy: <19% Z POŁOWY KWOTY BRUTTO>> PLN
5. Potrącona zaliczka na podatek dochodowy: <19% Z POŁOWY KWOTY BRUTTO>> PLN
6. Do wypłaty: <<KWOTA Z PTK. 1 - KWOTA Z PTK. 5>> PLN (słownie: <<KWOTA SŁOWNIE>> PLN 0/100)

Stwierdzam, że dzieło zostało wykonane w dniu <<DATA>>r.
Uwag i zastrzeżeń brak.

Zatwierdzam do wypłaty kwotę: <<KWOTA Z PTK. 6>> PLN (słownie: <<KWOTA SŁOWNIE>> PLN 0/100)

…………………….…..……..………………
Data i podpis zamawiającego

Wymienioną kwotę wypłacono
…………………….…..……..………………
Data i podpis zamawiającego

Wymienioną kwotę otrzymałem
…………………….…..……..………………
Data i podpis wykonawcy
[/cytat:2hzcrtqb]Kwestie estetyczne pomijamy w pow. szablonie.

I jeszcze jedna (chyba najgłupsza sprawa). Załóżmy, że umawiam się na kwotę 1000PLN brutto.
Zleceniodawca powinien na moje konto wpłacić 1000 - 19% (= 810), 1000 - 19% z połowy (= 905), pełne 1000 - jak rozumiem opcja #1 jest prawidłowa.
Następnie ja z otrzymanego przelewu muszę odliczyć podatek - tak?

EDIT:
I jednak jeszcze jedno - czy nazewnictwo umów (<<NUMERR UMOWY>>) jest w jakiś sposób odgórnie ustalone? Obecnie stosuję wzór: XX/YY/ZZZZ gdzie:
XX - dowolny identyfikator (litery/cyfry) - najcześciej jakiś skrót od nazwy wykonywanego dzieła
YY - miesiąc
ZZZZ - rok

Umowę o dzieło mam - a więc dziękuję za linki (z których swoją drogą kiedyś korzystałem) ;) Mi chodzi o szablon rachunku.

PS. Za linka do kalkulatora serdecznie dziękuję.

[cytat="Crozin":20afk75q] Mi chodzi o szablon rachunku.[/cytat:20afk75q]
Może być ten wzór który Pan pokazał. :)
Niedawno widziałem w którejś z hurtowni bloczki rachunków za wykonanie zleceń i dzieła.

@jowiM, @Janusz M. - dziękuję za utwierdzenie mnie w przekonaniu. :)

Ja bym sie nie martwil drukiem. Mnie raczej martwi sposob obliczania kwoty netto, który jest bledny!

Zalozenia: 1.000 brutto, koszty uzyskania przychodu: 20%, podatek: 19%
Brutto: 1.000,00
Podstawa opodatkowania: 1.000,00 - 1.000,00x20% = 800,00
Obliczony podatek: 800,00x19% = 152,00
Kwota netto do wypłaty: 1.000,00 - 152,00 = 848,00

[cytat="tigrus":x2psvyie]Ja bym sie nie martwil drukiem. Mnie raczej martwi sposob obliczania kwoty netto, który jest bledny![/cytat:x2psvyie]
Niekoniecznie błędny. :)
Proszę pamiętać, że to jest umowa o dzieło.
W przypadku korzystania przez zleceniobiorcę z praw autorskich i praw pokrewnych (w rozumieniu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych) tzn. gdy konkretne dzieło ma charakter działalności twórczej, koszty uzyskania przychodów mogą być podwyższone do 50%.
Podatek wówczas wyniesie(od 1000 zł brutto): 500 x 19% = 95 zł, a netto = 905

Jeszcze inaczej to będzie wyglądało, gdy umowa o dzieło jest zawarta z własnym pracodawcą. Dojdą wówczas składki ZUS. :)

Ja odnioslem sie do tego:
[cytat:1u4vb2b7]I jeszcze jedna (chyba najgłupsza sprawa). Załóżmy, że umawiam się na kwotę 1000PLN brutto.
Zleceniodawca powinien na moje konto wpłacić 1000 - 19% (= 810), 1000 - 19% z połowy (= 905), pełne 1000 - jak rozumiem opcja #1 jest prawidłowa.
Następnie ja z otrzymanego przelewu muszę odliczyć podatek - tak?[/cytat:1u4vb2b7]
Zauwaz, ze pierwsze wyliczenie jest bledne [cytat:1u4vb2b7]1000 - 19% (= 810)[/cytat:1u4vb2b7], gdyz nie uwzglednia KUP. Drugie wyliczenie owszem jest prawidlowe. Nie powiedzialem, ze jest inaczej. Przyklad zakladal 20% KUP.

Zgadza się, ale ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o rozliczaniu umów zleceń i o dzieło, powinien korzystać albo z programu komputerowego, albo z gotowych druczków do ręcznego wypełniania. Najlepiej by było, żeby pierwsze rozliczenie zleci fachowcowi.
Przy podaniu dokładnych danych może to zrobić ktoś na naszym forum. :)

Powrót