P
Pavveł
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam,
przekopałem sieć i nie wiem jeszcze wszystkiego na interesujący mnie temat.
W czym rzecz:
- jestem zatrudniony w pewnej firmie na umowę o pracę (cały etat);
- nie prowadzę działalności gospodarczej;
- chciałbym podpisać umowę o dzieło z inną firmą, dzieło zostanie wykonane w moim wolnym czasie (po godzinach pracy);
- zleceniodawca poprosił mnie o sporządzenie tej umowy o dzieło.
W związku z powyższym mam pytania:
1. Wyczytałem, że zaliczkę na rzecz mojego podatku dochodowego do US wpłaca zleceniodawca - jak w takim razie zapisać na umowie kwotę wynagrodzenia? Wpisać kwotę netto i takiej oczekiwać od zleceniodawcy "do ręki"?
2. Czy powinienem wystawić zleceniodawcy rachunek, czy sama umowa jest wystarczająca? Jeśli rachunek jest konieczny to jaka kwota powinna być na nim wpisana (netto czy brutto)?
3. Czy spoczywają na mnie jakieś obowiązki podatkowe z tytułu umowy?
4. Czy mam oczekiwać od zleceniodawcy PITa z tytułu tej umowy?
5. Czy zleceniodawca oprócz wpłacenia zaliczki na mój podatek dochodowy musi "coś jeszcze gdzieś" za mnie płacić?
Z góry dziękuję za odpowiedź, przepraszam z ilość pytań...
Pozdrawiam,
Paweł.
przekopałem sieć i nie wiem jeszcze wszystkiego na interesujący mnie temat.
W czym rzecz:
- jestem zatrudniony w pewnej firmie na umowę o pracę (cały etat);
- nie prowadzę działalności gospodarczej;
- chciałbym podpisać umowę o dzieło z inną firmą, dzieło zostanie wykonane w moim wolnym czasie (po godzinach pracy);
- zleceniodawca poprosił mnie o sporządzenie tej umowy o dzieło.
W związku z powyższym mam pytania:
1. Wyczytałem, że zaliczkę na rzecz mojego podatku dochodowego do US wpłaca zleceniodawca - jak w takim razie zapisać na umowie kwotę wynagrodzenia? Wpisać kwotę netto i takiej oczekiwać od zleceniodawcy "do ręki"?
2. Czy powinienem wystawić zleceniodawcy rachunek, czy sama umowa jest wystarczająca? Jeśli rachunek jest konieczny to jaka kwota powinna być na nim wpisana (netto czy brutto)?
3. Czy spoczywają na mnie jakieś obowiązki podatkowe z tytułu umowy?
4. Czy mam oczekiwać od zleceniodawcy PITa z tytułu tej umowy?
5. Czy zleceniodawca oprócz wpłacenia zaliczki na mój podatek dochodowy musi "coś jeszcze gdzieś" za mnie płacić?
Z góry dziękuję za odpowiedź, przepraszam z ilość pytań...
Pozdrawiam,
Paweł.