Umowa o dzieło na wywiad + wpis spons. a przeniesienie praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku fotograf4000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fotograf4000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam,

zleceniodawca chce zlecić wywiad sponsorowany, który sam wykonam i opublikuję w swoim serwisie. Dodatkowo chce, żeby wywiad był przeze mnie promowany za określoną kwotę na stronie facebookowej serwisu.

Czy podpisując umowę o dzieło, mogę w przedmiocie umowy wpisać wywiad przykładowo za 1000 zł - z przeniesieniem autorskich praw majatkowych (wtedy niższy podatek), a specyfikacji zlecenia, że Wykonawca zobowiązuje się wywiad promować na swój koszt za kwotę ząłóżmy 300 zł na stronie fb?

Czy powinny być dwie umowy - jedna na wywiad z przeniesieniem autorskich praw za 700 zł - druga np. za najem powierzchni reklamowej na fb - za 300 zł?

Jak to ogarnąć?

fotograf4000 napisał:
... opublikuję w swoim serwisie. ...
Jeśli już to rozpowszechnisz.
fotograf4000 napisał:
... z przeniesieniem autorskich praw majatkowych ...
Jeśli przeniesiesz prawa autorskie majątkowe na zleceniodawce to na korzystanie z tego utworu (rozpowszechnianie) musisz mieć zgodę nabywcy tych praw.
fotograf4000 napisał:
... wtedy niższy podatek ...
Rozumiem, że masz masz na myśli zastosowanie kup 50%. Wielu błędnie łączy tę możliwość wyłącznie z przeniesieniem praw autorskich, tę stawkę masz prawo zastosować również przy korzystaniu z praw autorskich majątkowych to znaczy także przy udzielaniu licencji na korzystanie.

PS.
Lepiej zastosować nie mieszać ze sobą umów.

Czyli reasumując - jedna umowa, stawka podatku tak jak z przeniesieniem autorskich praw i na 1000 zł - i dodatkowy paragraf, że po przeniesieniu praw Zleceniodawca zgadza się na posłużenie się wywiadem także na stronie fb serwisu w celu jego promocji. Tak?

fotograf4000 napisał:
... z przeniesieniem autorskich praw...
Czemu upierasz się przy przeniesieniu praw, dla Twórcy korzystniejsze jest udzielenie licencji na korzystanie.

Bo tak się umówiłem wcześniej ze zleceniodawcą i taki mam wzór. Mi ten wywiad do niczego nie jest potrzebny. Pytanie tylko, czy mogę taki mix zastosować jak napisałem w pierwszym wątku... I czy skoro przenoszę prawa, to powinno być w umowie o dzieło, że Zleceniodawca zgadza się na wykorzystanie tegoż do publikacji na fb w formie wpisu sponsorowanego.

Chodzi mi o to, czy ten wpis sponsorowany na fb można podciągnąć pod umowę z przeniesieniem autorskich praw maj. - i zastosować na całą kwotę niższy podatek.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Możecie w umowie zawierającej przeniesienie praw autorskich majątkowych zawrzeć udzielenie licencji Tobie przez nabywcę praw.

Powrót