Umowa o dzieło o serial

• Autor wątku Autor wątku ZARWA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZARWA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Szanowni Państwo.

Producent złożył do stacji telewizyjnej odcinki serialu mojego autorstwa. Jednocześnie odmawia pokazania mi umowy między nami, której kopii nigdy nie otrzymałem. Czy po wysłaniu listu domagającego się udostępnienia umowy i ponownej odmowie, mam podstawy do zerwania umowy?

Mam też podstawę sądzić, że umowa została zawarta na określony termin podjęcia produkcji, który już upłynął, i dlatego producent odmawia dostarczenia umowy.

Znam ustawę o prawie autorskim z 1994 roku. Wiem, że po 2 latach mam prawo zażądać produkcji serialu w określonym terminie, po upływie którego prawa autorskie wracają do mnie. Nie wiem jednak, czy w umowie nie został określony termin bez limitu czasowego.

W jaki sposób mogę doprowadzić w takiej sytuacji do unieważnienia umowy?

Pozdrawiam,
dwr

ZARWA napisał:
... Jednocześnie odmawia pokazania mi umowy między nami, której kopii nigdy nie otrzymałem. ...
Dopytam. Zrealizowałeś utwór nie znając treści umowy :?:
ZARWA napisał:
... W jaki sposób mogę doprowadzić w takiej sytuacji do unieważnienia umowy?
W jaki sposób możemy Ci odpowiedzieć skoro nie wiemy do czego się zobowiązałeś i na jakich warunkach.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Często się zdarza, że utwór/scenariusz autor pisze bez umowy, i proponuje producentowi. Umowa powstaje później. Moja powstała, część pieniędzy została wypłacona, nie otrzymałem jednak mojej kopii. To prawda, że nie dość stanowczo domagałem się wydania jej. Teraz, kiedy producent rozmawia ze stacją TV, poprosiłem go o prawa do napisania powieści. Producent odmówił, twierdzi, że ma prawa do wszystkich adaptacji. Jednocześnie odmawia pokazania umowy. Zachodzi możliwość, iż umowa jest już nieważna, została podpisana na 3 lata, które minęły. Mogę też, i robię to, powołując się na prawo autorskie, domagać się zaczęcia produkcji w terminie np. 1 miesiąca. Po upływie 2 lat od podpisania umowy.

Czy fakt odmowy pokazania umowy, po pisemnym wezwaniu listem poleconym, jest powodem podważenia ważności umowy?

Mam też uzasadnione domniemanie, że producent nie zapłacił wszystkich rat wynikających z akceptacji odcinków serialu. Prawo autorskie też to reguluje - wiem i wysyłam równie list w tej sprawie.

Problem polega na tym, że moja współpraca z producentem odbywała się na zasadach przyjacielskich, wzajemnego zaufania. Ja pisałem, producent płacił. Umowa powstała na moją prośbę, po jakimś czasie, bowiem potrzebowałem kredytu z banku. Jednocześnie umówiliśmy się ustnie (w obecności mojej żony), że jest to umowa nieobowiązująca nas praktycznie - a właściwa umowa powstanie, kiedy stacja TV zechce serial.

Często zdarza się taka forma pracy z producentami, powierza im się tekst scenariusza, czeka się na rezultaty ich poszukiwania budżetu, bez umowy. Czasem otrzymuje się zaliczki bez umowy. To kwestia specyficznego stylu tej pracy, zaufania. Byłem przekonany, że dotyczy to i tej sytuacji - po raz pierwszy pracowałem z tym producentem, otrzymywałem wypłaty bez umowy etc. Teraz zostałem zaskoczony odmową praw do napisania książki - i muszę mocno zadziałać.

Sorry za długi elaborat :)

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.

ZARWA napisał:
... Producent odmówił, twierdzi, że ma prawa do wszystkich adaptacji. ...
Pismem zpo zażądaj udokumentowania tego prawa w przeciwnym przypadku wystąpisz z roszczeniami z tytułu naruszenia Twoich praw autorskich osobistych i majątkowych oraz złozysz doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z Art. 115. oraz Art. 116. Prawa autorskiego.

PS.
Zapamiętaj tę lekcję na całe życie.

Serdeczne dzięki, LeszseX!

Na pewno tak zrobię. Najpierw łagodniej, potem tak stanowczo jak radzisz.

Zapamiętam, z pewnością :)

Jeszcze pozwól proszę pytanie. Jeśli jednak umowa o dzieło/serial TV jest, jak producent twierdzi, z prawami do adaptacji dla producenta oraz z prawami zależnymi, czy istnieje sposób prawnego wywalczenia praw do powieści?

Czy brak zapłaty w określonym terminie rat za wykonane odcinki (po 6 miesiącach akceptacja automatyczna) jest powodem do zerwania umowy?

Pozdrawiam serdecznie,
Zarwa

Powrót