Umowa o dzieło, odmowa zapłaty

• Autor wątku Autor wątku LKa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LKa

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam,

Mam następujący problem. Podpisałem z pewną firmą umowę na wykonanie strony www (kodu html na podstawie dostarczonego projektu graficznego). Dzieło wykonałem, zaprezentowałem odbiorcy, wtedy on stwierdził, że jednak zmienią grafikę na nową. Ustnie ustaliliśmy, że wynagrodzenie wzrośnie o 50%. Grafika miała być przygotowana i dostarczona przez nich, jak również treść na stronę. Umowa miała być zakończona do 03.07. Grafikę (ostateczną) dostałem dnia 31.07, natomiast treści (niekompletne) 01.08, brakowało również zdjęć (były ze znakami wodnymi). Stronę zakodowałem i zaprezentowałem zamawiającemu 06.08. Ten napisał mi, że mam czas do godz. 11:00 dnia 07.08 aby uzupełnić wszystkie brakujące rzeczy (np. wyszukiwarkę, newsletter), które dodali w nowym layoutcie. Gdy powiedziałem, że cena wzrośnie w związku z dodatkowymi rzeczami napisali, że mam nie gadać idiotyzmów i ich nie denerwować i albo oddam im wszystko za 500 zł albo nie dostanę nic.

Dodam jeszcze, że zanim dostałem projekt graficzny 31.07 to między 03.07 a 31.07 dostawałem jeszcze dwie inne wersje tej grafiki jako "do pocięcia/wykonania" jednak później się rozmyślali i zmieniali różne elementy - zazwyczaj po tym jak już je zakodowałem. Moje pytanie brzmi - czy swoim działaniem wyczerpali znamiona czynu z art. 286 KK? Może jakiś inny?

Powrót