Umowa o dzieło - przekroczony czas

• Autor wątku Autor wątku pkimap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pkimap

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
podpisałem umowę o dzieło z firmą XYZ na wykonanie dzieła, projektu strony internetowej z kilkoma podstronami. Termin minął dwa tygodnie. Zaraz po jego przekroczeniu, został przedstawiony (chory) termin realizacji przez zamawiającego. Praktycznie został on dotrzymany, jednak poprawki przekroczyły go.
Zamawiający stwierdził, iż firma przez te 2 tyg. poniosła straty i...:

"Pozostaje teraz pytanie co z tym fantem zrobić. Pan ze swojej strony nie do końca wywiązuje się z umów. Będąc fair także powinniśmy niewywiązać się z umowy w podobnym stopniu. Zwyczajowo więc po prostu zmniejsza się cenę projektu. Dla przykładu w CMSie każde opóźnienie etapu pracy powoduje zmniejszenie ceny całego projektu o 10% w stosunku do ceny pierwotnej. Mało tego - niezakończenie prac w terminie (pomimo opóźnień), to dodatkowa kara 10% ceny pierwotnej projektu. W przypadku niewykonania dzieła twórca wypłaca nam odszkodowanie.
Gdybyśmy mieli stosować tą zasadę, to niestety wygląda na to, że całościowy koszt jaki powinniśmy zapłacić to 300zł (bo paktycznie nic nie zostało dotrzymane w terminie, a przez to teraz stoją nasze prace z CMSem).

Nie jestem jednak zdania, by komuś obcinać założone przez niego przychody. Z drugiej strony jakieś zadośćuczynienie powinniśmy otrzymać w ramach szkód jakie mamy - niestety liczyliśmy, że design zamknie się w połowie poprzedniego miesiąca. Proszę zauważyć, że odpowiadam na maile bardzo szybko.
W ramach odszkodowania proponuję więc dodatkowe prace na konto portalu - w ten sposób unikniemy zmiany ceny i wypłacone zostanie 100% ustalonej ceny. Oto prace jakie widziałbym:
1. stworzenie podstron słowniczek,
2. stworzenie podstron encyklopedii,
3. stworzenie czterech nagród jakie przyznajemy,
4. stworzenie trzech bannerków autoreklamujących firmę XYZ

CMS jest systemem zarzadznia trescia strony, nad którym prace nie wymagaja wgladu do grafiki. Programista moze pracować na podstawie SWS'a (specyfikacji, z ktorej ja sam korzystałem projektujac stronę). Generalnie widzę, że firma XYZ chce na mnie zarobic odgrazajac sie, ze jesli nie wykonam powyzszych prac (ktore stanowia 70% pracy, jaka juz wykonałem) rozwiaza umowe. Pytanie moje brzmi, jakie sa konsekwencje niewywiazania sie z umowy (z terminu) gdy zapisy w umowie brzmia:

§ XXX
W sprawach nie unormowanych umową zastosowanie mają odpowiednie przepisy Kodeksu Cywilnego.

§ XXXX
Jeśli umowa zostanie rozwiązana z winy Zamawiającego, Zamawiający zobowiązuje się do wypłacenia Wykonawcy honorarium w wysokości 700 zł netto (słownie: siedemset złotych 00/100 groszy) za poświęcony czas na pracę nad Projektem Strony internetowej dla Zamawiającego.

Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź.

Kodeks cywilny art. 627 i następne - czyli przepisy umowa o dzieło + przepisy o niewykonania zobowiązania w terminie (art. 477 i artykuły z tego działu).

nie ma nic o prawach autorskich, przenoszę do cywila

Powrót