Umowa o dzieło przez internet

• Autor wątku Autor wątku Mariol_ka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mariol_ka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Znalazłam w internecie ogłoszenie dotyczące pracy zdalnej przy pisaniu tekstów.
Zgłosiłam się poprzez e-mail i otrzymałam wiadomość zwrotną ze szczegółowymi informacjami, umowami i rachunkami do podpisania.

W treści wiadomości jest taka informacja:
"Umowy oraz rachunki proszę odesłać w formacie .doc (inne nie będą przyjmowane). Podpis proszę wykonać na kartce, następnie zeskanować i wkleić do umów oraz do rachunków. (W razie problemów proszę spojrzeć na dołączone i prawidłowo wypełnione dokumenty- wzory). W razie braku skanera podpis może zostać wykonany elektronicznie (tabletem lub innym urządzeniem) i wklejony we wszystkie dokumenty"

Zastanawiam się czy tak wykonany podpis nie zostanie w jakiś sposób wykorzystany.
Dodam że firma nazywa się xxx i jest reprezentowana przez
xxxx

Jeśli ktoś mógłby pomóc w tej sprawie proszę o odpowiedź.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Szukałam informacji na temat tej firmy ale nie znalazłam nic podejrzanego. Może nie mam powodu do obaw, ale wole się upewnić.

Umowa o dzieło może być też zawarta ustnie, więc zapis o nieprzyjmowaniu "innych form" jest cokolwiek dziwny. Poza tym co to za rachunek/umowa, tu wycięte, tam wklejone, jeszcze w innym miejscu zeskanowane? Takie dokumenty mogą szkodzić jedynie firmie, nie Tobie (moim zdaniem, jeśli chcieliby wykorzystać jakoś Twój podpis, to wystarczyłby im zwykły skan bezpośrednio na umowie, bez bawienia się w kopiuj-wklej).

Pracuję jako freelancer i rozliczam się na zasadzie właśnie umów o dzieło, przy czym zawsze umowa jest przeze mnie podpisywana normalnie na kartce (łącznie z parafkami na każdej stronie), a następnie wysyłana tradycyjną pocztą. To samo z rachunkami (chociaż po ubiegłorocznych zmianach niektórym firmom wystarczy sam skan rachunku z podpisem).

PS. Sprawdź jeszcze raz dokładnie opinie o tej firmie. Jeśli chcesz pracować jako copywriter, to 1zł brutto za 1000 znaków ze spacjami będzie dla Ciebie zwykłym upokorzeniem, jeśli się wgryziesz w rynek.

Przy umowach cywilnoprawnych rachunki wystawia wykonawca/zleceniobiorca; podpisane umowy i rachunki należy wysyłać poleconym na adres firmy (w 2 egz.) z tym, by zleceniodawca/zamawiający podpisał i odesłał 1 egz.

Nie ma obowiązku wysyłania dwóch egzemplarzy, wystarczy jeden podpisany, a zleceniodawca odsyła nam swój. Schemat jak i forma wysyłki (polecony/priorytet/ekonomiczny) jest zależy od ustaleń ze zleceniodawcą.

Dodatkowo od 11. marca 2011 mamy zrównanie formalności związanych z wystawianiem rachunków i faktur = i fakturę, i rachunek można wysyłać drogą elektroniczną (jeśli zleceniodawca wyrazi na to zgodę), a podpis na rachunku nie jest już konieczny (jeśli został spełniony wymóg autentyczności).

Rzetelne i profesjonalne firmy mają własne wzory rachunków do umów o dzieło/zlecenie, które musisz tylko wypełnić i podpisać (czasami są już wypełnione i wystarczy sam podpis).

Powrót