T
tiquet
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 17
Witam.
Przeglądając forum trochę się naczytałem o umowie o dzieło. W necie również jest dużo informacji na ten temat. Aż tyle że zaczęło mi się mieszać w głowie.
Proszę bardzo o odpowiedź na moje pytania ponieważ jest to dla mnie ważne a sam już nie wiem co jest co.
1. Podpisując umowę o dzieło z firmą wymagane są tylko:
2. Jeśli umowa zostanie podpisana na przekazanie praw majątkowych to wtedy koszty uzyskania przychodu są równe 50%?
3. Podstawa do opodatkowania to BRUTTO-KUP?
Czyli z kwoty np. 600zł
600zł-50%=300zł
300zł - podstawa do opodatkowania?
4. Jak rozliczamy się z US?
Zaraz po otrzymaniu wynagrodzenia za dzieło odprowadzamy podatek czy dopiero na koniec miesiąca, czy też roku?
5. Jaki PIT służy do rozliczenia w/w przypadku?
6. Co jeśli w miesiącu mamy kilka umów o dzieło? Rozliczamy się tak samo jak w przypadku jednej i czy KUP dla wszystkich to też 50%?
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za "upierdliwość".
Pozdrawiam.
Przeglądając forum trochę się naczytałem o umowie o dzieło. W necie również jest dużo informacji na ten temat. Aż tyle że zaczęło mi się mieszać w głowie.
Proszę bardzo o odpowiedź na moje pytania ponieważ jest to dla mnie ważne a sam już nie wiem co jest co.
1. Podpisując umowę o dzieło z firmą wymagane są tylko:
- Imię i Nazwisko,
- Adres zamieszkania,
- PESEL,
- NIP,
2. Jeśli umowa zostanie podpisana na przekazanie praw majątkowych to wtedy koszty uzyskania przychodu są równe 50%?
3. Podstawa do opodatkowania to BRUTTO-KUP?
Czyli z kwoty np. 600zł
600zł-50%=300zł
300zł - podstawa do opodatkowania?
4. Jak rozliczamy się z US?
Zaraz po otrzymaniu wynagrodzenia za dzieło odprowadzamy podatek czy dopiero na koniec miesiąca, czy też roku?
5. Jaki PIT służy do rozliczenia w/w przypadku?
6. Co jeśli w miesiącu mamy kilka umów o dzieło? Rozliczamy się tak samo jak w przypadku jednej i czy KUP dla wszystkich to też 50%?
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za "upierdliwość".
Pozdrawiam.