Umowa o dzieło, rozliczenie

• Autor wątku Autor wątku arag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
w roku 2008 pracowałem 5 razy na zasadzi umowy o dzieło. Otrzymałem już wszystkie 3 PIT-11 (pracowałem dla 3 firm), wszystko się zgadza. Zaliczka na podatek dochodwy została odprowadzona przez każdą z wspomniach firm.
Czy w takim wypadku jeszcze ja powinienem składać odpowiednie rozliczenie? Jeśli tak to będzie to PIT-37, tak?

Tak więc miałbym jeszcze kilka pytań odnośnie wypełnienia PIT-37
  1. C.1. DOCHODY I STRATY PODATNIKA - wypełniam wiersz 3. Działalność wykonywana osobiście, reszte pozostawiając pustą. W odpowiednie kolumny wpisuję sumę kwot ze wszystkich 5-ciu umów. Jak i oczywiście wiersz RAZEM
  2. Zaliczka pobrana przez płatnika - to jest kwota, jaką wpłacili moi zleceniodawcy
  3. E. OBLICZENIE PODATKU - Doliczenia do podatku - co powinno zostać tutaj wpisane?
  4. G. OBLICZENIE ZOBOWIĄZANIA PODATKOWEGO: Podatek należny - czyli to jaki podatek powinien zostać zapłacony, Suma zaliczek pobranych przez płatników - czyli kwota wpłacona przez wszystkich zleceniodawców
  5. PIT-11 nigdzie nie muszę dołączać? Jest to tylko papier dla mnie potwierdzający.

Ostatnia edycja:
1. Wiersz 3.
3. E. Obliczenie podatku: Należy wyliczyć podatek w/g skali uwzględniając kwotę wolną od podatku.
5. PIT-11 to tylko informacja dla podatnika.

Powinna być pewna kwota do zwrotu przez US (nawet do 586 zł).

Powrót