umowa o dzieło via email pom.os.fizycznymi-jak rozliczyć?

• Autor wątku Autor wątku max-extreme
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

max-extreme

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Zastanawiam się właśnie nad podjęciem się zlecenia via Internet, ani ja ani zlecający nie prowadzimy działalności.
Sporządzenie umowy pisemnej jest nie możliwe wszystko via e-mail + telefon. Forma - na zasadach umowy o dzieło.
Składki mnie nie obowiązują.

Pytanie1: jak wygląda rozliczenie się?
Prosze o korektę/uzupełnienie moich obecnych informacji, czyli:
Załóżmy, że w danym miesięcu zarobie, dla prostego rachunku 1000zł. Zlecający przelewa tę kwote na moje konto. Następnie ja chcę ja rozliczyć, robie tak:
1000-(1000*20%)=800
800*19%=152 podatku dla US, który odprowadzam na jakieś tam konto, do 20-tego dnia nastepnęgo miesiąca.
Do końca kwietnia wykazuje ten przychód w rozliczeniu.

Pytanie2:czy do odprowadzenia tego podatku musze wypełnić jakiś specjalny druk?

Z góry dzięki za informacje !

tylko że ty jako osoba dająca zlecenie na umowę o dzieło musisz( pod groźbą kary od 1000 do 40 000 tyś zł) wypełnić do 15 stycznia odpowiednio pit 11(umowa o pracę) bądź 8, 8b(zlecenie, o dzieło ze swoim pracownikiem bądź zewnętrznym) i do ciebie należy obowiązek przesłania takiego rozliczenia do odpowiedniego US, czyli do US do którego podlega osoba, która wykonała dzieło.:o

aha no ty jako zleceniobiorca, czyli w gestii dającego ci kasę jest zrobienie tego, tak tyjako osoba przyjmująca zlecenie(wykonanie dzieła), musisz się do końca kwietnia z tego rozliczyć tak jak we wskazanym schemacie, pszepraszam nie doczytałam :rolleyes:

Proszę nie wprowadzać w błąd. Nie ma takiego czegoś jak PIT-8, czy też PIT-8B.
Umowa zlecenie lub umowa o dzieło zawarta pomiędzy osobami fizycznymi zakwalifikowana została do przychodów z działalności wykonywanej osobiście, o których mowa w art. 13 pkt 8 i 9 ustawy. W świetle art. 44 ust. 3a ustawy zleceniobiorca będący podatnikiem będzie zobowiązany wpłacać zaliczki miesięczne w wysokości 19 % dochodu za miesiące, w których uzyskał ten dochód, w terminie do 20 następnego miesiąca za miesiąc poprzedni, a za grudzień - w terminie złożenia zeznania podatkowego.
Zleceniodawca nie prowadzący działalności gospodarczej nie musi składać do US żadnych PIT-ów (ani PIT-11, ani nieistniejącego prawie dwa lata PIT-8B, czy też 11/8B)w terminie do 15 stycznia (skąd taki termin?), ani nie grozi mu żadna kara od 1000 do 40.000 zł (skąd taka kara?) :).

Janusz M. napisał:
Proszę nie wprowadzać w błąd. Nie ma takiego czegoś jak PIT-8, czy też PIT-8B.
Umowa zlecenie lub umowa o dzieło zawarta pomiędzy osobami fizycznymi zakwalifikowana została do przychodów z działalności wykonywanej osobiście, o których mowa w art. 13 pkt 8 i 9 ustawy. W świetle art. 44 ust. 3a ustawy zleceniobiorca będący podatnikiem będzie zobowiązany wpłacać zaliczki miesięczne w wysokości 19 % dochodu za miesiące, w których uzyskał ten dochód, w terminie do 20 następnego miesiąca za miesiąc poprzedni, a za grudzień - w terminie złożenia zeznania podatkowego.
Zleceniodawca nie prowadzący działalności gospodarczej nie musi składać do US żadnych PIT-ów (ani PIT-11, ani nieistniejącego prawie dwa lata PIT-8B, czy też 11/8B)w terminie do 15 stycznia (skąd taki termin?), ani nie grozi mu żadna kara od 1000 do 40.000 zł (skąd taka kara?) :).

Ah, no pszepraszam za nieścisłości, jestem nowa, no i "początkująca 1,5 roku" księgowa. Opinię wydałam z perspektywy osoby prowadzącej działalność gospodarczą, wypełniam te "nieistniejące" pity w terminie do 15 stycznia, pod grośbą takiej kary finansowej jaką przytoczyłam, nie kuję artykułów i kodeksów na pamięć, po prostu jeżdżę często do US i czytam ustawy i ordynacje podatkowe, które dotyczą mojej sytuacji, czy też mojej firmy, nie jestem w stanie teraz paragrafu podać, bynajmniej pracodawca ma obowiążek ujawnić i rozliczyć przychód pracownika pod grośbą takiej kary. Pszepraszam, za niefachowość w odnoszeniu się do paragrafów, na razie zatrzymam sią na przeglądaniu forum.

Opinię wydałam z perspektywy osoby prowadzącej działalność gospodarczą

Szanowna Pani, nie podważam Pani wiedzy i umiejętności, ale proszę nie pisać że wydaje Pani opinię, bo 1,5 roku prowadzi Pani działalność gospodarczą.
Ja prócz wiedzy teoretycznej, posiadam kilkunastoletnią praktyczną w rozliczaniu firm i nie twierdzę, że wszystko wiem.
Jeszcze raz przypominam, że od 1 stycznia 2007 roku zostały zlikwidowane niektóre druki PIT-ów składanych w trakcie roku podatkowego, m.inn. zlikwidowano PIT-4, PIT-5, PIT-8B itp.
Natomiast obowiązuje druk PIT-11 wydawany zarówno zatrudnionym na podstawie umowy o pracę, jak i zlecenia lub 'o dzieło', termin złożenia to ostatni dzień lutego.
Został też wprowadzony obowiązek przesłania PIT-4R w terminie do 31 stycznia.
Zarówno deklarację PIT-4R, jak i informację PIT-11, płatnicy mają obowiązek przesłać, a nie złożyć. Oznacza to, że zgodnie z obowiązującym prawem płatnicy nie mają prawa złożyć tych dokumentów w biurze podawczym urzędu skarbowego. Choć US tego na ogół nie przestrzegały i nie przestrzegają (i słusznie robią :).
Co do terminu 15 stycznia, to w tym terminie składają deklaracje do ZUS spółki cywilne, oraz przedsiębiorcy zatrudniający pracowników. Natomiast żadne informacje czy też zeznania podatkowe nie są składane w takim terminie. Jeśli jest inaczej, to proszę podać przepis prawny, jeśli jest takowy, to chętnie przyznam się do błędu. :)

Natomiast, co do zadanego na wstępie pytania, to proszę poczytać lekturkę na ten temat: PIT.pl: Zatrudniam prywatnie - płatnik PIT
Dodam, że umowa o dzieło nie musi być zawierana na piśmie (zawarcie jej ustne, czy też poprzez e-mail też jest skuteczne).

Powrót