umowa o dzieło z emerytem

• Autor wątku Autor wątku lilu*
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lilu*

Użytkownik
Odpowiedzi
129
w przypadku zawarcia umowy o dzieło z emerytem lub z osobą pracującą:

1. nie odprowadza się składek zus ? nawet zdrowotnej ?
2. odprowadza się tylko podatek ?

Bez względu na to, z kim się zawiera umowę o dzieło (poza własnym pracownikiem), nie odprowadza się żadnych składek, jedynie podatek.

uf myslałam że coś zawaliłam :) dzięki bardzo

a tak na przyszłość jeśli chodzi o umowę zlecenie:

1. to jeśli osoba jest emerytem to należy odprowadzić obowiązkowo emerytalną, rentową i zdrowotną tak ?

2. a jak osobą pracującą to tylko zdrowotną ?

3. aha i jeśli jeszcze chodzi o dzieło to czy nawet osoba bezrobotna może być na taką umowę zatrudniona ?

1. I wypadkową, jeśli zlecenie jest wykonywane w siedzibie zleceniodawcy albo w miejscu prowadzenia przez niego działalności. Oraz FGŚP (FP zależy od łącznego wynagrodzenia w danym miesiącu).

2. Zależy od wysokości wynagrodzenia z tytułu umowy o pracę: jeśli jest co najmniej minimalne na pełen etat (obecnie 936 zł brutto), to ze zlecenia płaci się obowiązkowo tylko składkę zdrowotną. Jeśli jest niższe, to tak, jak w pkt 1.

3. Nie wiem, czy nie straci wtedy statusu osoby bezrobotnej, w końcu będzie zarabiał...

dziękuję Ci bardzo :) czyli wszystko mi się zgadza :)

jeszcze tylko jedno pytanie odnośnie pkt 2 czy ja muszę mieć jakieć zaświadczenie z zakładu tej osoby, że wynagrodzenie jest wyższe ?

Nie, wystarczy pisemne oświadczenie zleceniobiorcy, które zresztą może być zawarte w treści umowy.

hm mam takie druki które można kupić w bloczkach i jak dobrze pamiętam jest tam tylko w jednym z pkt stwierdzenie że "zleceniobiorca jest zatrudniony w ..." i należy wpisać nazwę zakładu, a więc to chyba wystarczy ?

To za mało. I za dużo, jednocześnie. Za mało, bo trzeba również wiedzieć, czy wynagrodzenie na umowę o pracę wynosi co najmniej minimalne wynagrodzenie. Za dużo, bo zleceniodawca nie ma prawa pytać, gdzie jest zatrudniony zleceniobiorca. Nie ma końcu druku umowy punktu 'Informacje uzupełniające' albo czegoś w tym stylu?

jest ! i tak jak sugerujesz tam będe to wpisywać :)

bardzo bardzo bardzo ci dziękuję :D i pozdrawiam

Nakago nie bij ale jeszcze mi się coś nasunęło:

czy w przypadku kontroli z Zusu gdy były zawierane umowy o dzieło tylko i wyłącznie z osobami, od których należało odprowadzać tylko podatek kontroler ma prawo zaządać pokazania takich umów ?

mi wydaje się, ze tak, choćby po to, by np. sprawdzić czy umowa o dzieło nie powinnan być np. umową zleceniem, albo czy osoba z którą ją zawarto nie jest pracownikiem zakładu, który z nią umowę zawarł, ale nie jestem pewna ... :what:

podnoszę tylko, bo już podziękowałam, a potem zmieniłam posta ... i dodałam pytanie jak wyżej :)

Powrót