Umowa o dzieło z przekazaniem praw przy zastosowaniu zdjęć objętych Creative Commons

• Autor wątku Autor wątku jacquille
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacquille

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
Mam problem przy konstrukcji właściwej umowy o dzieło - wykonałem stronę internetową wykorzystując kilka zdjęć objętych licencją creative commons.
Czy mogę przekazać klientowi prawa autorskie do strony (w rozumieniu integralnego projektu) zastrzegając w umowie, że zdjęcia na stronie nie mogą być wykorzystywane poza tym projektem i są objęte licencją Creative Commons po czym podać ją np. w aneksie do umowy? Czy takie rozwiązanie jest legalne? Może taka umowa powinna się charakteryzować jeszcze jakimiś elementami?

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc

Witaj, ale te zdjęcia pod CC to zdjęcia twojego autorstwa czy pobrane skądś?

Zdjęcia są pobrane z portali (typu stock.xchng) i objęte licencjami CC przez ich autorów (do wykorzystania komercyjnego, z pozwoleniem na przeróbkę, oczywiście bez pozwolenia na udostępnianie samych zdjęc osobom trzecim itp).

Pan przekazuje majątkowe prawa autorskie do swojego utworu jako całości (a zarazem poszczególnych dzieł składowych), ale nie do zdjęć (w świetle CC nie można sub-licencjonować). Zresztą, jak jest zapisane w CC (Uznanie autorstwa 3.0 Polska), przy wykorzystaniu utworów pod CC należy jednocześnie obowiązkowo udostępnić treść licencji CC do tych utworów i nie można ograniczać korzystania z tychże utworów ... Przecież użytkownik wykonanej strony ma takie same prawa (z tytułu CC) do tych zdjęć, jak i Pan...

Czyli wychodziłoby na to, że robi Pan normalną umowę przeniesienia praw autorskich i dołącza do niej licencje CC do wyliczonych zdjęć.

Zresztą, w umowie powinien znaleźć się zapis, że oświadcza Pan jako autor, iż pańskie dzieło nie jest obciążone roszczeniami osób trzecich (czyli, min. owe licencje CC)...

Dziękuję, nie chciałem naruszyć praw autorów zdjęć, z drugiej strony chciałem dać klientowi możliwość posiadania praw do swojej strony jako całości. Dobrze że jest to możliwe.
Pozdrawiam

A jeśli zdjęcia zostały, zgodnie z zezwoleniem licencji, przerobione, opracowane, czy nie ma tu zastosowanie
Art. 2.
1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja,
jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego.

Bo w tym momencie nie jest udostępniane oryginalne zdjęcie lecz jego opracowanie.

LeszsekS napisał:
A jeśli zdjęcia zostały, zgodnie z zezwoleniem licencji, przerobione, opracowane, czy nie ma tu zastosowanie
Art. 2.
1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja,
jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego.

Bo w tym momencie nie jest udostępniane oryginalne zdjęcie lecz jego opracowanie.
Może mieć znaczenie, aczkolwiek w obu przypadkach (oryginał i opracowanie) i tak zgoda na autora / właściciela praw autorskich do zdjęć na ich wykorzystanie czy rozpowszechnianie jest wymagana - a to właśnie zapewnia licencja CC, którą w świetle jej zapisów i tak należy przedłożyć nabywcy dzieła...

A czy dołączana licencja CC (lub inna) może być w języku angielskim czy konieczne jest jej przetłumaczenie na język polski?

powinna być po polsku, ale te tłumaczenia są chyba jeszcze mniej zrozumiałe od oryginału, więc myślę, że i angielska przejdzie. O ile dobrze kojarzę, można również podać link do lokalizacji licencji...

Powrót