Umowa o dzieło z przeniesieniem autorskich praw majątkowych - pytanie

• Autor wątku Autor wątku kajot205
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajot205

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
chciałbym się dowiedzieć, czy jako osoba niepełnoletnia mogę podpisać umowę (jako Nabywca/Zamawiający) o dzieło z przeniesieniem autorskich praw majątkowych.

Potrzebowałem ilustracji do mojej książki, więc moja znajoma mi je, zrobiła, ale chce to jeszcze w pełni załatwić formalnie. Niestety we wszystkich wzorach umów jest zapis "legitymujący się dowodem osobistym o numerze ..."

Druga sprawa - jak dokładnie musi być opisane dzieło? Bo we wszystkich wzorach przeznaczono na to symboliczną ilość miejsca - czy wystarczy zapis "ilustracje do książki "Tytuł książki"?

Byłbym także wdzięczny za wzory zapisów, które spełniałyby powyższe kryteria.

Z góry dziękuje za pomoc,
Pozdrawiam,
Kajetan

jak na razie to potrzebna ci zgoda rodzica, ale mozesz i bez zgody z tym ze taka umowa stanie sie wazna kiedy ja potwierdzisz juz jako osoba pelnoletnia...a dowodem przeciez nie musisz sie legitymowac

co do zapisow w umowie to wazne zeby przenosila wszystkie prawa autorskie i okreslala pola eksploatacji no i ze tyle a tyle ilustracji ktorych wzory mozesz zalaczyc do umowy

Witam,

przy przeniesieniu majątkowych praw autorskich powinieneś przede wszystkim dochować formalności, aby na przyszłość nie mieć problemów. Poczytaj ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych (głownie Art. 41 do 68). Przyda się również przy negocjacjach z wydawcą, kiedy będziesz udzielał licencji na wykorzystanie swojej książki.

A w krótkich szczegółach kilka istotnych punktów:

1. musisz dokonać pisemnego przeniesienia majątkowych praw autorskich od autorki ilustracji - może to być zawarte w umowie o dzieło.

2. autorka musi oświadczyć, że jest jedynym autorem dzieł i nosicielem osobistych i majątkowych praw do tych utworów oraz, że nie udzielała komukolwiek jakichkolwiek licencji na korzystanie z dzieł wcześniej

3. autorka musi oświadczyć, że dzieła te nie są obciążone roszczeniami osób trzecich (na moment przekazania) oraz, że będzie odpowiadać za takie roszczenia, gdyby pojawiły się w przyszłości.

4. autorka musi oświadczyć, że dzieła powstały przy pomocy legalnych narzędzi (programów)

5. dobrze by było uzyskać zgodę autorki na dokonywanie zmian w ilustracjach (zgoda na wykonywanie prawa zależnego)

6. pola eksploatacji - czyli sposoby wykorzystania ilustracji - najlepiej przenieść prawa na wszystkich znanych w momencie podpisywania umowy.

7. należy określić też koniecznie zakres terytorialny wykorzystania utworów - Polska, Europa, świat?

8. Precyzyjnie określić o jakie grafiki chodzi, przekazać oznaczone egzemplarze

Poczytaj wcześniejsze posty, było kilka razy o przeniesieniu. Umowę musisz skonstruować sam, w każdym przypadku jest indywidualna.

Pamiętaj, że ilustracje w książce powinny być podpisane, że są autorstwa ilustratorki (chyba, że postanowicie w umowie inaczej).

I możesz wyrobić sobie tymczasowy dowód osobisty ;)

Ostatnia edycja:
Witam,
serdecznie dziękuję za pomoc. Mam jednak parę pytań.

Czy moglibyście załączyć mi jakiś odpowiedni wzór, bo nie wszystko rozumiem.
Nie wiem czy lepiej użyć umowy o dzieło, czy oświadczenia przekazania autorskich praw majątkowych.

Jak umieścić zgodę rodziców w umowie (dowód tymczasowy nie wchodzi w grę, bo potrzebne mi to szybko, a poza tym jest ważny 5 lat, a ja w tym roku kończę 18 :] ).

Karol - jeśli nie dowodem, to mam się identyfikować legitymacją? Jeśli tak, to jak, jeśli nie to ?

Z jednej strony umowa o dzieło mówi o zamówieniu pracy (ilustracji), więc nie bardzo rozumiem na jakiej zasadzie mam dołączyć miniatury/skany oryginałów do niej - wydaje mi się to mało logiczne.

Co do podpisu w książce, zamierzam umieścić informację "ilustracje ze stron: bla bla bla, zostały wykonane przez bla bla bla" no i w podziękowaniach uwzględnić, choć nie wiem czy będę takie zamieszczał.

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam,
Kajetan

wzoru nie mam, ale poszukaj w postach w tym dziale z ostatniego tygodnia - dwu tygodni - ktoś coś takiego tworzył - poza tym pogooogluj....

Umowa o dzieło to w ogólności zlecenie komuś wykonania czegoś. Przekazanie praw autorskich może być zawarte w umowie o dzieło (jako ileś tam punktów umowy) lub być osobną umową. Konkretne rozwiązanie zależy od sytuacji - zwykle przeniesienie praw autorskich zawiera się w umowie o dzieło ze względów podatkowych.

Umowa (tu o dzieło) określa tylko, co ma być wykonane. Wynikiem umowy zaś jest właśnie zrobienie przez autora dzieło oraz przekazanie Ci oryginalnych egzemplarzy tych grafik (dzieł). Musisz mieć te grafiki w pierwotnych wykonaniach (rozdzielczościach), aby móc to potem prawidłowo reprodukować.

Ważne, żeby autor był podpisany czy wymieniony, podziękowania to sprawa kurtuazyjna.

Przy okazji zapytam tutaj: czy dowód osoby poniżej 18 roku życia różni się czymś od dowody osobistego osoby powyżej 18 roku życia (wg ustawy z lutego 2009, oprócz ważności 5 zamiast 10 lat) bo przeglądałem ustawy i nie znalazłem żadnych różnic i może dobry rozwiązaniem byłoby złożyć teraz wniosek i jak wrócę z wyjazdu to już będę miał i od razu te umowy staną się prostsze.

zdecydowanie wyrób sobie ten tymczasowy dowód.

Powrót