Umowa o dzieło - zapłata za wykonanie prac

• Autor wątku Autor wątku Luca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Luca

Użytkownik
Odpowiedzi
146
W dołączonym do umowy o dzieło rachunku, które otrzymałem do podpisu z drugiego końca Polski, widnieje zapis, że otrzymałem już zapłatę za wykonanie prac zgodnie z umową, pod którym mam się podpisać i jeden z egzemplarzy odesłać z powrotem zleceniodawcy. Pieniędzy jeszcze nie otrzymałem, więc wstrzymałem się z odsyłaniem tej umowy. Najpierw muszę prosić o poradę prawną. Zastanawiam się, czy ten zapis to nie jest próba zrobienia mnie "w konia". Dodam tylko, że oprócz dwóch egzemplarzy umowy, otrzymałem kartkę z informacją że po otrzymaniu przez zleceniodawcę podpisanej przeze mnie umowy, zostanie zrobiony przelew na moje konto. Widnieje tam podpis pracownika. Czy taki zapis nie powinien być umieszczony w doręczonej mi umowie?

Ostatnia edycja:
Istnieje pewne niebezpieczeństwo. Powinien być zapis, że zapłata zostanie przekazana na rachunek wykonawcy w określonym terminie od dnia odebrania prac. Rozumiem, że prace zostały wykonane i odebrane, więc teraz powinna nastąpić zapłata.

Czy zapis w umowie, że wynagrodzenie będzie płatne w x dni po przedłożeniu rachunku przez Wykonawcę, zlikwidowałby to niebezpieczeństwo?

Powrót