Umowa o dzieło - zawarta z autorem tekstów

• Autor wątku Autor wątku ES
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ES

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Prowadzę jednoosobową firmę i chciałabym zatrudnić na umowę o dzieło kogoś, kto napisze mi 2-3 artykuły. Z tego co dowiedziałam się w US w "normalnej" umowie o dzieło podatek wynosi 20%, jednak w przypadku wykonania dzieła będącego pracą twórczą jest inaczej. Jak - tego już mi pani urzędniczka nie ptroafiła wytłumaczyć, wspomniała coś o "możliwym zwiększeniu podatku do wysokości 50%". Jak to rozliczyć też nie była mi w stanie wytłumaczyć, dowiedziałam się jeszcze tylko tyle, że w przypadku umowy o dzieło nie muszę się martwić o ZUS, za to powinnam wypełnić dwa odrębne PIT-y (jeden dla osoby zatrudnionej, drugi dla mnie).
Czy ktoś był w podobnej sytuacji (zatrudniał na podstawie takiej umowy twórcę) i mógłby mi pomóc? Zależy mi na informacji jak powinnam rozliczyć taką umowę.

Przykładowo:
Ustalone wynagrodzenie brutto = 5.000 zł
Koszty uzyskania 50% (przy prawach autorskich) = 2.500 zł
Podatek od kwoty 5000 - 2500 = 2500 x 19% = 475 zł
5000 minus 475 = 4525 zł do wypłaty.

Pani pomyliła koszty uzyskania z podatkiem.
Co do PIT - też nie tak.
Wypełnia się PIT 11/8B w 3 egzemplarzach [w części E wypełnia się tylko wiersz 10. poz. 68 (5000), 69 (2500), 70 (2500), 71 (475)].
1 egzemplarz do US, drugi dla zleceniobiorcy, trzeci pozostawia się u zleceniodawcy..

Dziękuję za wyjasnienie. Jeszcze na wszelki wypadek potwierdzę:
- 2500 zł wpisuję w koszty
- 475 zł to podatek do zapłacenia w US
Nic nie namieszałam? :)

Przeraża mnie trochę fakt, że dokłądniejszą informację można uzyskać w Internecie niż bezpośrednio w US :(

Proszę pamiętać, że to są koszty uzyskania przychodu zleceniobiorcy, a nie Pani jako przedsiębiorcy.
Dla Pani kosztem jest pełna kwota brutto.

[cytat:s77sm7wl]dokłądniejszą informację można uzyskać w Internecie niż bezpośrednio w US[/cytat:s77sm7wl]

Nie zawsze pracownicy US mają taką wiedzę i praktykę jak eksperci i praktycy na forum. (bez obrazy rzeszy doskonałych fachowców pracujących w skarbówkach ).

:wink:

Jeszcze dopytam (kto pyta, nie błądzi ;)) co z PIT-em 4? Uzyskałam dzisiaj informację, że wypełnienie PIT-u 11 nie wystarczy, ponieważ w przypadku zatrudnienia na umowę o dzieło, powinnam także wypełnić PIT-4. Czy to prawda?

Nie ma czegoś takiego jak PIT-4 (od 1 stycznia 2007).
Płatnik podatku wypełnia natomiast zbiorczy (roczny) PIT-4R (a to jest różnica). W jaki sposób wypełnić? - nie będę tłumaczył - proszę wklepać w google "pit 4 r" i poczytać.

Powrót