Umowa o dzieło - zleceniodawca z UK

• Autor wątku Autor wątku duszka890
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

duszka890

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Chcę podpisać umowę o dzieło ze zleceniodawcą z Wielkiej Brytanii. Ja mieszkam w Polsce, nie prowadzę DG. On twierdzi że taka umowa nie jest możliwa i radzi mi założyć DG, ale z tego co wiem jak najbardziej można podpisać taką umowę pomiędzy zleceniodawcą z UK i wykonawcą z Polski. Nie wiem tylko jak to dokładnie wygląda i stąd kilka moich pytań.

1. Czy taka umowa wygląda jak polska UoD czy należy zawrzeć jakieś dodatkowe informacje?
2. Czy konieczne jest określenie prawa jakie ma zastosowanie w tej umowie - czy polskie, czy brytyjskie? Bo skoro ja jestem w Polsce i dochód tym samym jest w Polsce to chyba musi być polskie prawo, więc może nie trzeba tego określać.
3. Jak jest w takim przypadku z rozliczeniem podatku dochodowego? Co mam zrobić?
4. Jak podawać przychód w rachunkach do takiej umowy? Płacone będzie w funtach. Czy mam to podawać w funtach czy przeliczać od razu?
5. Skąd wezmę PIT do tej umowy?

Bardzo dziękuję z góry za wszelkie porady :)

Mam podobną sytuację, z tym że myślałem o założeniu spółki ltd w UK, bym mógł wykonywać na jej rzecz dzieła mieszkając w Polsce.
...i tu szczególnie zależy mi na tym, by:
  • Możliwie uniknąć opodatkowania;
  • Nie być ograniczonym brytyjskimi stawkami (płaca minimalna).

Wiec, czy spółka ltd może zlecić wykonanie dzieła swojemu udziałowcowi, będącemu Polskim rezydentem podatkowym?

Powrót