Umowa o pliki

• Autor wątku Autor wątku maxerxxl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxerxxl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam. Co powinno znaleźć się w umowie o zakazie rozpowszechniania w publicznej przestrzeni plików ? Wystarczy że napiszę że zakazuje się rozpowszechniania plików i dać do podpisu czy coś jeszcze należy zrobić ?

Pozdrawiam

Jakich plików?
Takie zastrzeżenie jest niepotrzebne bo co do zasady to na rozpowszechnianie należy wyrazić zgodę, a jej brak uniemożliwia takie działanie.

Za tydzień planuje dać osobie dostęp do serwera wirtualnego. Boje się tylko że może skopiować pliki, które sam napisałem i udostępnić je w przestrzeni publicznej.

To naruszy Twoje prawa autorskie, nie jest to uzależnione od umieszczenia jakiegokolwiek zastrzeżenia.

Ale skąd potem osoby trzecie będą wiedzieć że ja jestem autorem i że takowa osoba skopiowała ode mnie pliki ?

A skąd będą o tym wiedzieć po podpisaniu?

maxerxxl napisał:
Ale skąd potem osoby trzecie będą wiedzieć że ja jestem autorem i że takowa osoba skopiowała ode mnie pliki ?
Samo kopiowanie plików, w zależności od ich zawartości, nie musi stanowić naruszenia praw autorskich, podpisanie ich nie ma znaczenia.

Trochę odgrzewane. Chodzi mi o to że na przykład. Daję osobie dostęp do wirtualnego serwera, zaufanej. Trzymam na nim pliki mojego autorstwa i w razie jakichkolwiek kłótni może dojść do tego że ta osoba udostępni te pliki w publicznej przestrzeni do pobrania. Oczywiście te pliki to własny napisany program. Skąd będę miał dowody że to ja go napisałem i że ta osoba wykradła mi go z serwera ? Pozdrawiam.

Kopie, szkice, świadkowie. itp. itd. Temat był już omawiany na FP.

Powrót