Umowa o poufność?

• Autor wątku Autor wątku Ann 5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ann 5

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,

Długo się wahałem czy oby na pewno dobry dział, wiec mam nadzieję że tak jest.

Wymyśliłem koncepcję pewnej strony internetowej, zaprojektowałem ją - na kartkach A4 rozrysowałem schemat każdej podstrony. Teraz chciałbym zlecić jakiemuś webmasterowi aby ją wykonał ale mam obawy czy oby na pewno nie przywłaszczy dobie tego projektu - powiedzmy podejmie się zlecenia, ponagina terminy aż w końcu sam stwierdzi, że jednak nie ma czasu i wycofuje się z realizacji projektu. A tu po jakimś czasie okazuje się, że jednak wykonał ten projekt ale sam dla siebie...

Jak zabezpieczyć się przed taką sytuacją? Gwoli wyjaśnienia nie będzie to zlecanie dla jakiejś firmy - będzie to zwykła prywatna osoba.

Umowa o zakaz konkurencji (w umowie o dzieło) - np. taka, że w ciągu 2 lat nie będzie ujawniał projektu czy też wykonywał dla siebie czy kogo innego podobnej strony, pod rygorem kary umownej.

Można też poinformować o treści art. 266 § 1. k.k. Kto, wbrew przepisom ustawy lub przyjętemu na siebie zobowiązaniu, ujawnia lub wykorzystuje informację, z którą zapoznał się w związku z pełnioną funkcją, wykonywaną pracą, działalnością publiczną, społeczną, gospodarczą lub naukową, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

To prawdopodobnie nie będzie żadna firma tylko po prostu osoba która ma pojęcie o tym.. może jakiś student informatyki?

Po drugie wymyśliłem, że formą zapłaty będzie.. współwłaścicielstwo tego serwisu. Z chwilą gdy ukończy on realizację tego serwisu stanie się jego drugim właścicielem.

Najprawdopodobniej dam jakieś ogłoszenie właśnie na forum webmasterskim, potem sprawdzę umiejętności tego delikwenta i finalnie jak uznam, że jest w stanie wykonać ten serwis przekażę mu wszystkie moje rozpiski (projekt serwisu)

Jak w takiej sytuacji zabezpieczyć się przed ewentualną kradzieżą pomysłu na serwis a nawet realizacją go na bazie mojego projektu?

Pozdrawiam.

Powrót