Umowa o prace a dłuższy okres wypowiedzenia

• Autor wątku Autor wątku webdev88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

webdev88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.

Mam UoP na czas nieokreślony, ale zaznaczone jest w niej, że mam 3 miesiące wypowiedzenia i w dodatku jakaś gwiazdka, źe: "zapoznalem sie i zostałem poinformowany o tym ze taki okres wypowiedzenia jest na umowie". Jest to publiczna placówka w dodatku.

Po 7 miesiącach pracy chciałem się zwolnić, ale niestety teraz nie wiem czy to zgodnie z prawem mnie trzyma ta umowa na 3 miesiące wypowiedzenia teraz czy mogę to jakoś obejść i rzucić wypowiedzenie na 1 miesiąc ?

Proszę o pomoc w tej sprawie, bo tragicznie jest u mnie w pracy i chciałbym dowiedzieć się czy można z tym jakoś walczyć.

Pozdrawiam

W mojej ocenie obowiązuje kodeksowy okres wypowiedzenia
Nie można jednostronnie narzucać okresu innego niż przewiduje KP

umowa wymagała zgody dwóch stron na jej warunki

w chwili obecnej nie można uznać ,że dłuższy okres wypowiedzenia jest dla pracownika korzystniejszy

korzystność ocenia się na chwilę zawarcia umowy a nie zwolnienia

Zgadza sie , ale z tego co pissze pytający nie miał wpływu na treść umowy
Mnie ciekawi jak dokładnie brzmi zapis informujący o 3 mym okresie wypowiedzenia

Niestety tutaj jeszcze miesza się do tego karta nauczyciela dla nauczyciela kontraktowego - wiec może wtedy ten zapis ma sens ?

No ma
Przepis prawny:
Art. 27. 1. Rozwiązanie umowy o pracę zawartej z nauczycielem na czas nieokreślony następuje z końcem roku szkolnego, za trzymiesięcznym wypowiedzeniem.

Na te chwile rozwiazanie umowy tylko za porozumieniem stron

Powrót