umowa o prace a komornik

• Autor wątku Autor wątku kiker21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kiker21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
dzisiaj wchodze na konto bankowe a tam z wypłaty 1360 zł zostało tylko 274 zł. Komornik zabrał mi 1085 zł. Domyślam się ze kwota jedenstu tysięcy sródków wolnych została wykorzystana. Co miesiac mam stałe wpływy 1360 zł ( umowa o prace !!) I w momencie zabrania mi tych pieniędzy zostałem pozbawiony środków do życia. Czy jest jakiś ratunek w postaci odwołania się od tego ?
komornik co miesiac brał mi jakieś mniejsze kwoty (nadgodziny w pracy) i tak sobie spokojnie spłacałem zadłuzenie a tutaj nagle bum i jestem bez niczego

może takie pismo:

imie nazwisko miejscowośćdnia 01/04/2016r
ul. xxxxxxxxxxxxxxxxxx
kod miasto

Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym w xxxxxxxxxxxxxxxx
imie i nazwisko
ul. xxxxxxxxxxxxxxxx
kod miasto

Sygn akt KM xxxxx/xx

WNIOSEK
o ograniczenie egzekucji z rachunku bankowego o kwotę pochodzącą z wynagrodzenia za pracę w części wolnej od zajęcia.

W związku z prowadzoną egzekucją komorniczą KM xxxx/ prowadzoną od dnia xx/xx/xxxxr na wniosek wierzyciela xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx składam wniosek o ograniczenie egzekucji z rachunku bankowego nr: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx prowadzony przez Bank xxxxxxxxx o kwotę pochodzącą z wynagrodzenia za pracę w części wolnej od zajęcia.
Na w/w konto wpływają środki pieniężne z wynagrodzenia za pracę pomniejszone o potrącenia dokonane przez pracodawcę i przekazywane na konto komornika.

........................................
(podpis)
Załączniki:
1) Historia wpłat

A jeżeli masz pytanie "na już" to zapewne nie zdążysz przed przekazaniem środków wierzycielowi. A wtedy komornik ci tego nie zwróci...

chodziło mi bardziej o to czy jest możliwość odzyskania tego 1000 zł. W końcu zabrał mi pieniądze za wynagrodzenia za które nie może nic wziać. CZy jak udowodnie, że te pieniądze które wpływaja na konto sa z tytułu umowy o prace i jest to minimalna kwota wolna od zajęć komorniczych to jest szansza walczyć ?!

Nie. Dostałeś już odpowiedź powyżej.

a może jakieś uzasadnienie ? czy jesteś takim objawieniem forum i wszystko wiedzącym, że cokolwiek nie napiszesz musi to być racja i nie trzeba argumentowac ?

Jakie uzasadnienie ?
Jesteś dłużnikiem - komornik niczego nie zabrał - oddał za dłużnika a przekazał komornikowi bank na podstawie zajęcia.
Egzekucja z rachunku bankowego to nie to samo co egzekucja z wynagrodzenia.
Zajęto środki na rachunku a nie to czym pierwotnie były.
Wysil się użyj wyszukiwarki, przejrzyj tematy przyklejone - setki razy omawiane było.

Trzeba było działać jak wolna na rachunku nie była wykorzystana.

Poza tym ograniczyć może, ale nie musi.
Tak samo pracodawca nie musi przekazywać wynagrodzenia na rachunek, może do ręki, odebrać kasie zakładu, przekazem itd

LLawyer napisał:
Poza tym ograniczyć może, ale nie musi.
Tak samo pracodawca nie musi przekazywać wynagrodzenia na rachunek, może do ręki, odebrać kasie zakładu, przekazem itd

Jeżeli układ zbiorowy pracy pytającego stanowi o wypłacie na ROR (art. 86 § 3 k.p.) to Twoja teoria upada...

Komornik musi zwolnić niepodlegającą egzekucji część płacy na ROR, jeżeli dłużnik udowodni mu że nań wpływa.

Super wiadomość ! A będziesz tak miły poświecić chwilkę czasu i napisać pare zdań jak sie za to zabrać od początku bo nie mam pojęcia oszczep zacząć.

guest_user napisał:
Jeżeli układ zbiorowy pracy pytającego stanowi o wypłacie na ROR (art. 86 § 3 k.p.) to Twoja teoria upada...

Komornik musi zwolnić niepodlegającą egzekucji część płacy na ROR, jeżeli dłużnik udowodni mu że nań wpływa.

Nie do końca, interpretujesz to w dwojaki sposób.

Dodam po raz kolejny - do czasu jak przepisy się nie zmienią to ograniczyć może, nie musi.

W tym wypadku to i tak nie ma zastosowania bo mimo zajęcie dłużnik nie zareagował i skończyła się wolna a pieniądze do 4 dni od momentu jak wpłynęli na rachunek kancelarii muszą zostać przekazane wierzycielowi/om.

Bank bez zgody właściciela rachunku nie przelewa pieniędzy na rachunek komornika tylko je blokuje a ty musisz wyrazić zgodę na to aby bank przekazał zablokowaną kwotę komornikowi miałem kiedyś podobną sytuację a więc wiem jak to wygląda.

Fajnie, ale jak się kończy wolna to przekazują tak czy siak i żadna zgoda nie jest potrzebna.
To o czym piszesz, to złożenie dyspozycji żeby mimo wolnej przekazać.
Nie wiem co ma piernik do wiatraka a w tym wypadku dyspozycja dysponenta rachunku do przekroczonej wolnej.

Powrót