Umowa o pracę, a prawo majątkowe z utworu

• Autor wątku Autor wątku antoniooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

antoniooo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Kto ma prawo majątkowe do fotografii wykonanej na potrzeby pracodawcy, biorąc pod uwagę, że stanowisko określone w umowie to specjalista ds. marketingu, mam umowę o pracę (nie zlecenie czy dzieło), a w samej umowie nie ma wykazu obowiązków na danym stanowisku.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dodam tylko, że nie podpisywałem także żadnego zakresu obowiązków.

W umowie nie mam też klauzuli o przeniesieniu praw majątkowych na pracodawcę, dzięki czemu mógłbym płacić mniejszy podatek.

Wydaje mi się w takim razie, że prawa majątkowe do tej fotografii mam ja.

Co o tym myślicie?

Wielkie dzięki za odpowiedź!

Skoro nie mam podpisanego zakresu obowiązków, w umowie nie mam ustalonego zakresu zadań a stanowisko również nie określa jakie prace będę wykonywał na rzecz pracodawcy, to w jaki sposób w trakcie podpisywania umowy mogłem przestrzec się przed taką sytuacją?

Poczytałem trochę o utworze pracowniczym i znalazłem takie zdanie.

Jeśli z umowy o pracę (zarówno z zadań, jak i zakresu obowiązków) nie wynika konieczność świadczenia pracy twórczej, a pracownik, wykonując swoje obowiązki, przy okazji lub przez przypadek stworzy utwór w znaczeniu prawa autorskiego, dzieło to nie będzie traktowane jako utwór pracowniczy, a wszelkie uprawnienia z tego wynikające będą przysługiwały pracownikowi.

Wykonanie tego zdjęcia wykracza poza moje zadania na tym stanowisku.
Czemu prawa majątkowe do tego zdjęcia miałby mieć pracodawca skoro nie ma o tym słowa w umowie?

antoniooo napisał:
... Skoro nie mam podpisanego zakresu obowiązków, w umowie nie mam ustalonego zakresu zadań a stanowisko również nie określa jakie prace będę wykonywał na rzecz pracodawcy, to w jaki sposób w trakcie podpisywania umowy mogłem przestrzec się przed taką sytuacją?...
Zarządać odpowiedniej regulacji w umowie o pracę.
antoniooo napisał:
... Wykonanie tego zdjęcia wykracza poza moje zadania na tym stanowisku. ...
Przecież nie posiadasz określonego na piśmie zakresu obowiązków zatem Twoje twierdzenie nie ma podstaw, a samo stanowisko w żaden sposób nie wyklucza wykonywania takich zadań wręcz wskazuje na konieczność ich wykonywania nawet bez szczegółowego określenia zakresu obowiązków. Przepis prawny określa to jasno:
Przepis prawny:
Art. 12.
[Prawa autorskie pracownika]

1. Jeżeli ustawa lub umowa o pracę nie stanowią inaczej, pracodawca, którego pracownik stworzył utwór w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy, nabywa z chwilą przyjęcia utworu autorskie prawa majątkowe w granicach wynikających z celu umowy o pracę i zgodnego zamiaru stron.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html

Kwestie utworu pracowniczego były już omawiane na FP, użyj opcji Szukaj

PS.
Zawsze swoje wątpliwości możesz rozstrzygnąć przed Sądem.

Ostatnia edycja:
Ok.

Dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi!
LeszekS napisałem też do Ciebie wiadomość prywatną.
Pozdrawiam serdecznie :winko:

Powrót